Aangeboden door Gemeente Voerendaal

Het verleden komt tot leven!

Print
Het verleden komt tot leven!

Afbeelding: Gemeente Voerendaal

Tijdens de Nationale Archeologie Dagen, op 18, 19 en 20 juni, is er van alles te beleven.

Beleef Middeleeuws Voerendaal

Tijdens de graafwerkzaamheden voor de bouw van de nieuwe winkelpanden in Voerendaal in 2015 zijn archeologische funderingsresten en bijzondere voorwerpen gevonden. Leren schoenzolen bijvoorbeeld. Zou hier vroeger een schoenmaker hebben gewoond en gewerkt? Een Kunraderstenen kruis (nog helemaal intact) dat verwerkt was in de keldervloer van de voormalige woning van Jacob. Wat zou Jacob daar uit hebben gespookt? En wist u dat er zelfs een gevangenis stond?

De oudste natuurstenen funderingen gaan terug tot in de Late Middeleeuwen hebben we inmiddels geleerd. Tot in de 20e eeuw zijn de oude muren als fundament gebruikt voor de jongere gebouwen. Enkele leden van de heemkundevereniging Voerendaal zijn onlangs op bezoek geweest bij het archeologische centrum de Vondst in Heerlen, waar de gevonden voorwerpen zorgvuldig worden bewaard. Daar zijn de bijzondere voorwerpen eens nader onder de loep genomen samen met de regioarcheologe Hilde Vanneste en is middeleeuws Voerendaal weer even tot leven gekomen. Van het bezoek is een korte film gemaakt. De film is te bekijken via www.archeologiedagen.nl.

De Romeinen veroveren Klimmen

De Romeinen wisten al dat het goed toeven is in de huidige gemeente Voerendaal. Ze hebben hier hun sporen duidelijk achtergelaten. Dit blijkt uit de aangetroffen verbindingsweg tussen Bologne sur Mer en Keulen, de huidige Via Belgica. Ook de vermoedelijke Romeinse wachttoren van de kerk in Klimmen, de buste van de Dame van Voerendaal en de vondst van een van de grootste Romeinse villa’s van Nederland, villa Ten Hove, laten zien dat de Romeinen hier geleefd hebben.

De verhalen en vondsten over Romeins Voerendaal zijn vanaf 18 juni bij de start van de nationale archeologiedagen te beluisteren en bekijken bij het archeologisch speerpunt op het Vrijthof in Klimmen naast de Sint Remigius kerk. Het speerpunt is een onderdeel van de ArcheoRoute Limburg, een project van de Provincie Limburg. Om de informatie te bekijken, installeert u de app Archeo Route Limburg 2.0, op uw telefoon (deze app werkt helaas niet op oudere modellen voor I Phone 6S). Na activatie van deze app, richt u uw telefoon op het speerpunt. Vervolgens krijgt u via de nieuwste technieken meer informatie over de Romeinse vondsten. Download de app, ga op ontdekkingsreis en laat u mee terugvoeren in het Romeins verleden van Voerendaal.

Meer informatie over het project ArcheoRoute Limburg en de overige speerpunten in Limburg vind u op www.archeoroutelimburg.nl. Neem ook een kijkje bij het speerpunt ‘Onder de kerktoren’ op het kleine Kerkplein naast de Laurentiuskerk in Voerendaal over middeleeuws Voerendaal.

Expo Villa Voerendaal

Het Limburgs Museum toont in De Vondst de eerste resultaten van het veelbesproken onderzoek naar de Romeinse villa van Voerendaal. Die villa is een van de grootste die ooit in de lage landen is teruggevonden. In de afgelopen honderd jaar vond er op het terrein van de villa vier keer een grote archeologische opgraving plaats. Daarbij werden wel 45.000 objecten gevonden, maar opmerkelijk genoeg zijn die nooit goed onderzocht. Tot nu. In opdracht van het Limburgs Museum is een team van specialisten eindelijk bezig met het bestuderen en interpreteren van alle vondsten. Het gaat om aardewerken potten, amforen, munten, dakpannen en sieraden. Ook de 200 veldtekeningen en de dagboekjes van de opgravers worden meegenomen in het onderzoek. De verschillende onderzoeken hebben tot zeer veel nieuwe inzichten geleid.

Nieuw verhaal

Al die resultaten, hoe klein ook, vormen puzzelstukjes van de enorme legpuzzel die het onderzoek naar Villa Voerendaal is. Nog lang niet alle puzzelstukjes zijn bestudeerd maar het plaatje wordt langzaam duidelijk. Wie woonden er destijds in de villa? Hoe richtten ze hun villa in? Hoe functioneerde hun bedrijf? Met de nieuwe inzichten van de specialisten werken archeologen Henk Hiddink en Diederik Habermehl dit jaar verder aan het nieuwe verhaal van Villa Voerendaal.

Deze tentoonstelling Villa Voerendaal – Van vondst tot verrassend verhaal is nu in De Vondst te bezoeken.

Rondom Villa Voerendaal is een uitgebreid scholenaanbod ontwikkeld voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.

Romeinse Fietsroute door Simpelveld en Voerendaal

De invloeden van de Romeinen op deze regio zijn nog steeds merkbaar. Ze brachten onder andere wijn, kersen, varkens en kippen naar Zuid-Limburg. Veel van het Romeinse erfgoed is nog razend actueel. Hoe boeiend en inspirerend dat is, merk je tijdens deze fietsroute per e-bike langs tien voormalige Romeinse villa’s onder leiding van gids en meesterverteller Marc Hermans. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht via info@marchermans.nl. Maximaal aantal deelnemers is 20 personen.

Zaterdag 19 juni: 14-17 uur: Bocholtz - Voerendaal. Start: Hoeve Overhuizen, Overhuizerstraat 2, 6351 BE Bocholtz.

Zondag 20 juni: 14-17 uur: Voerendaal - Bocholtz. Start: Dame van Voerendaal, Stationsplein, Voerendaal.