Utrecht krijgt volgend jaar ‘grootste Apple-museum van Europa’

Een Apple Machintosh II uit vervlogen tijden. © Getty Images

Utrecht
ANP

Utrecht krijgt volgend jaar het grootste Apple-museum van Europa. Oprichter Ed Bindels van computerwinkelketen Amac, die vooral apparaten van het Amerikaanse computerbedrijf verkoopt, voegt zijn eigen collectie samen met die van Stichting Apple Museum Nederland. Dat museum in Westerbork kon tijdens de coronacrisis de kosten niet langer dragen.

Het nieuwe museum komt in het winkelcentrum The Wall langs de A2. Daar worden vrijwel alle apparaten die Apple ooit heeft gemaakt, tentoongesteld. Ook zaken als posters en handleidingen zijn te bekijken.

Verhaallijnen

Bindels had al een eigen collectie, die hij bij overnames van andere ketens door Amac telkens wist uit te breiden. Tijdens de coronacrisis, toen de Amac-winkels dicht waren, richtte hij zijn aandacht op het aanvullen van die collectie. Toen kwam hij ook in contact met het Apple Museum in Westerbork. Daar kwamen voor de crisis jaarlijks 3000 tot 5000 bezoekers op af. De collectie van dat museum wordt in beheer gegeven aan het nieuwe museum.

Lees ook: ‘Apple wil met nieuwe iPads spurt in de verkopen vasthouden’

Bindels wil de apparaten tentoonstellen aan de hand van verhaallijnen. Zo zou de aantrekkingskracht van de iPhone kunnen worden geïllustreerd door te laten zien wat voor andere mobiele telefoons er op dat moment op de markt waren.

Lang bleven de producten van Apple vooral gericht op een nichemarkt, omdat ze niet goed samen konden werken met computers die op het dominante Windows draaiden. Met de introductie van muziekspeler iPod, de iPhone en de iPad veranderde dat en groeide Apple uit tot een van de waardevolste bedrijven ter wereld.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal