Verkoop van nieuwe auto’s blijft sterk stijgen

Print
Verkoop van nieuwe auto’s blijft sterk stijgen

Afbeelding: ANP XTRA

De verkoop van nieuwe personenauto’s in de Europese Unie ligt ook in mei ver boven het niveau van dezelfde maand een jaar eerder.

Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA was op jaarbasis sprake van een verkoopplus van dik 53 procent. De vergelijking met mei vorig jaar gaat echter mank vanwege de vele coronamaatregelen die toen golden die de verkoop van auto’s in de weg zaten. Zo waren showrooms dicht, maar kozen consumenten er vanwege de onzekere situatie voor grote aankopen uit te stellen.

Crisis

In mei dit jaar werden bijna 892.000 nieuwe auto’s op kenteken gezet in de EU. Dat de crisis nog altijd impact heeft op de verkopen, wordt duidelijk als je de cijfers over dit jaar vergelijkt met mei 2019. Die maand werden 1,2 miljoen nieuwe personenauto’s verkocht in het landenblok.

In de eerste vijf maanden van het jaar steeg het aantal verkopen op jaarbasis met bijna 30 procent. Ook hier zorgt de corona-impact voor een scheve vergelijking.

Nederland

In Nederland werden volgens ACEA in mei 25.601 nieuwe personenwagens geregistreerd. Dat betekende op jaarbasis een plus van 72,5 procent. In de eerste vijf maanden van het jaar was in Nederland sprake van een kleine min, vooral als gevolg van de coronamaatregelen die aan het begin van het jaar nog golden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen