Fietstocht rond de wereld: aan de Baltische kust is het nog rustig

Aan de Baltische zee. © Linda en Ben

De grens oversteken van Polen naar Litouwen is eenvoudig. Het bospad dat we volgen, wordt alleen gebruikt door tractoren. Er zijn geen bewakers of controles. We zijn in de Baltische staten!

Na zo’n 100 km worden we echter aangehouden door de grenspolitie. Ze willen onze paspoorten zien. We zijn namelijk heel dicht bij de Russische enclave. Na enkele minuten mogen we verder. Noordkaap, we komen eraan!

Rond de wereld

Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk uit Maastricht vertrokken juni 2020 voor een jarenlange fietstocht rond de wereld. Lees hier regelmatig hun reisblog.

Om Letland binnen te komen, maken we een omweg door het bos om controles te ontwijken. Estland daarentegen wordt niet bewaakt. We steken de officiële grens over bij de kust. Dat levert een leuke foto op van de Letse vlag.

Terug op de weg

Vergeleken met de vele fietspaden in Polen zitten we weer op de weg. Er is echter nauwelijks verkeer. In Litouwen en Letland is het vermoeiend om op de onverharde wegen te fietsen, vooral op de zanderige “wasbordjes” worden we flink door elkaar gerammeld. In Estland zijn de wegen nagenoeg overal geasfalteerd. De route is vlak dus we maken veel kilometers per dag (100+ km).

Aan de kust

Op de Reiseknowhow-kaart en op Strava lijkt het alsof we langs de kust fietsen. Dat doen we inderdaad, maar de weg gaat door het bos waardoor we de zee niet kunnen te zien. Het maakt de weg een beetje saai. We houden meer van uitzicht en variatie.

Meer lezen en foto’s bekijken? Abonneer je hier op het blog van Linda en Ben

In de baai van Rigas Jūras Līcis liggen heel veel campings, restaurants en bars. Een groot verschil vergeleken met de andere kust van Letland. Veel Litouwers en Duitsers komen naar de prachtige stranden. Het seizoen begint echter pas op 15 juni. We zijn daardoor nagenoeg alleen.

Homestay

Via Facebook zijn we uitgenodigd om in Riga een nachtje te slapen. Ainis heet ons meer dan welkom. Hij is een echte levensgenieter. Hij houdt van koken, eten en drinken. We voelen ons thuis. Het is hier zo relaxed en fijn na zoveel lange fietsdagen. Teo, de hond, vindt het ok dat we uiteindelijk 3 nachten hier verblijven.

Reparaties

In Litouwen is de kabel van Ben’s versnellingsschakelaar kapot gegaan. Bij Ainis kunnen we het binnen, warm en droog, repareren. De reparatie is erg ingewikkeld omdat de schakelaar van Ben aan de linkerkant zit en de instructievideo is gemaakt voor de rechterkant. We hebben uiteindelijk hulp nodig van Reinis en Andis van fietsenzaak Feel Free. Ze helpen ons direct. We zijn zo opgelucht! Nogmaals bedankt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal