Buitenlandse media zijn erg te spreken over het optreden van Oranje

Print
Buitenlandse media zijn erg te spreken over het optreden van Oranje

De buitenlandse media zijn erg te spreken over de rol van Denzel Dumfries in de wedstrijd van het Nederlands elftal donderdag tegen Oostenrijk, die werd gewonnen met 2-0, mede door een goal van Dumfries.

Nederland is daarmee verzekerd van een plek in de achtste finales van het Europees Kampioenschap.

„Denzel Dumfries, het was niet de hoofdrolspeler waar Nederland op had gerekend, maar de rechtsachter van PSV mist alleen nog een cape die bij zijn oranje uitrusting past”, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws op de website. De Britse BBC sprak over een „prima prestatie” van Dumfries, de Spaanse sportkrant Marca noemt Dumfries één van de verrassingen van dit EK.

Lees ook: Beste speler van Oranje verdient een 8,5 en de slechtste een 4,5

Volgens de Britse krant The Guardian is de angel uit het bekritiseerde 5-3-2 systeem van bondscoach Frank de Boer gehaald. „Na een overwinning met de ijzersterke Matthijs de Ligt in de verdediging, hebben de mannen van De Boer hem het beste antwoord op de critici gegeven: zes punten uit twee wedstrijden.” Spaanse krant Marca noemde het systeem „een manier om te winnen en bijna zonder problemen uit de groepsfase te komen. Zonder overdreven schittering, maar met een stijl die de deugden van een groep jonge spelers begunstigt of doet opbloeien.”

Respectabel

De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung viel het op dat Nederland deze overwinning met minder enthousiasme vierde dan de eerdere overwinning op Oekraïne. „Misschien was het de hitte, misschien was het het minder dramatische verloop van de wedstrijd, maar in ieder geval speelde Nederland op een zeer respectabele manier en na deze overwinning zijn ze nu door naar de laatste 16 - duidelijk de beste ploeg in deze groep.”

Nederlandse pers

De Nederlandse kranten zijn blij met de 2-0 overwinning, maar zijn nog niet heel erg onder de indruk van het spel. Ze verwachten dat het nog lastig wordt bij een moeilijkere tegenstander in de achtste finale die Nederland staat te wachten.

Lees ook: Oranje groeit in het toernooi; marktwaarde van Dumfries schiet door het plafond

„Armoedig voetbal gaat bij het Nederlands elftal gepaard met weelderige resultaten”, schrijft de Volkskrant. „Vlijtig zijn ze zeker, de mannen van Oranje, hartverwarmend werklustig zelfs. Alleen met voetbal blijft het behelpen. In de Arena was de dag gekomen dat het modale Oostenrijk meestal beter voetbalde dan Nederland.” Over het 5-3-2 systeem schrijft de krant: „Het duurt ook even om de speelwijze te doorgronden, gesteld dat de tijd van een toernooi lang genoeg is. De huidige positie als groepswinnaar is mogelijk de redding. Als Nederland straks tegen een zware tegenstander speelt, heeft de ploeg het systeem mogelijk net voldoende onder de knie.”

Knap lastig

Trouw noemde het Nederlandse elftal „een ploeg die het bij vlagen nog knap lastig had met een middelmatige opponent. En een Oranje dat af en toe in niveau wegzakte en slordig was in de afwerking.” Ook NRC noemde het spel niet helemaal overtuigend „maar het was voldoende. Misschien is die overtuiging, die aloude dominantie gecreëerd door mannen als Johan Cruijff, Marco van Basten en Robin van Persie, ook wel te veel gevraagd, na zeven jaar zonder eindtoernooi.”

De Telegraaf was overwegend positiever over het spel van Oranje „Sowieso stond Oranje verdedigend beter georganiseerd dan tegen Oekraïne. Het Nederlands elftal gaf vrijwel niets weg tegen de Oostenrijkers, die niet verder kwamen dan een paar afstandsschoten. Dat lag aan de goede organisatie van Oranje, maar ook aan het armetierige spel aan de bal van Oostenrijk, dat voetballend heel weinig liet zien in de Johan Cruijff ArenA.”

Lichtpuntjes

Ook het AD zag veel lichtpuntjes in de wedstrijd, die toch maar zakelijk en gemakkelijk gewonnen werd. „Het centrale trio achterin heerste en overheerste, Frenkie de Jong was geregeld een genot om naar te kijken, terwijl ook Marten de Roon zijn waarde bewees als dichtloper van ruimtes”, schrijft de krant.