Straatnaam Klaver 5 wordt Ontginningsweg dankzij hoeve Rust Roest

De inmiddels verdwenen hoeve Rust Roest heeft meegewerkt aan de ontginning van het gebied. © Lé Giesen

Sevenum -

Het industriegebied Klaver 5 in Sevenum heeft een straatnaam nodig, anders hebben bedrijven die zich hier gaan vestigen geen adres. Het wordt de Ontginningsweg. Met dank aan de inmiddels afgebroken hoeve Rust Roest.

Angela Janssens

Het Horster college van burgemeester en wethouders komt met de naam Ontginningsweg na overleg met de Heemkundevereniging Sevenum en de plaatselijke dorpsraad. Het is een knipoog naar hoeve Rust Roest, de ontginningsboerderij uit 1910 die enkele jaren geleden is afgebroken.

Lees ook: Tweede leven voor resten Limburgse boerderij waar latere minister-president tijdens Tweede Wereldoorlog onderdook

De restanten van de hoeve, waaronder de gevelletters, zijn door kunstenaar Ruud van der Beele verwerkt in een kunstwerk dat op een stuk grond tussen de Greenportlane, de Maarten de Vriesstraat en de Dorperdijk staat.

Kunstenaar Ruud van der Beele bij het plaatsen van het monument op Greenport. © Stefan Koopmans

Hoeve Rust Roest, waar in de Tweede Wereldoorlog ook onderduikers hebben gezeten, is één van de boerderijen geweest die aan het begin van de vorige eeuw is gebouwd om de grond te ontginnen waarop nu Klaver 5 wordt gerealiseerd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal