Vegan appeltaartjes van Janneke Philippi: ze zijn net zo lekker als ze eruitzien

Print
Vegan appeltaartjes van Janneke Philippi: ze zijn net zo lekker als ze eruitzien

Afbeelding: Janneke Philippi

De vegan trend zet door in de zoete keuken. Want ook zonder dierlijke producten kun je heerlijke desserts maken en taarten bakken. Zoals deze eenpersoons appeltaartjes.

Met een vegan dieet eet je geen producten die van dieren afkomstig zijn. Behalve geen vlees en vis, betekent dit geen eieren, honing en dierlijke zuivel zoals melk, room en yoghurt.

De laatste jaren volgen steeds meer mensen een vegan dieet, waardoor het schap met plantaardige zuivel enorm is uitgebreid. Toch laten boter, room, yoghurt, melk en eieren in desserts en taarten zich niet zomaar vervangen door plantaardige varianten. Vegan desserts bakken is niet moeilijk, maar vraagt om maatwerk: behalve dat een recept technisch moet kloppen, moet de plantaardige variant natuurlijk ook minstens zo lekker zijn.

Deze eenpersoons appeltaartjes zijn honderd procent plantaardig en hebben een heerlijk knapperige korst. Ze zijn bovendien ideaal om als vegan dessert met een bol plantaardig ijs te serveren.

Plantaardige appeltaartjes met amandel

Bereidingsduur: 20 minuten + 30 minuten wachten + 20 minuten oventijd

Voor 4 personen

Ingrediënten:

125 gram bloem

1 theelepel bakpoeder

75 gram plantaardige boter, op kamertemperatuur

75 gram suiker

2 eetlepels soja- of amandelmelk

50 gram amandelschaafsel

500 gram handappels

100 gram abrikozenjam

- keukenmachine of mixer met deeghaken, 4 ingevette eenpersoonstaartvormpjes van 14 cm doorsnede

Bereiding

1. Kneed in de keukenmachine of met de mixer met deeghaken van de bloem, het bakpoeder, de boter, 50 gram suiker en de soja- of amandelmelk een soepel deeg. Voeg extra bloem toe als het deeg plakt.

2. Rol het deeg uit tot een dunne lap en bekleed de vormpjes ermee. Zet de vormpjes met het deeg 30 minuten in de koelkast om te rusten.

3. Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel goudbruin en schud op een bord.

4. Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in schijfjes van 2 mm dik. Schep de appelschijfjes om met de resterende 25 gram suiker.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

5. Strooi het amandelschaafsel over de deegbodems en verdeel er dan de appelschijfjes over.

6. Bak de appeltaartjes in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

7. Verwarm de jam met 2 eetlepels water. Zeef de jam eventueel om stukjes abrikoos te verwijderen. Bestrijk de taartjes met de warme jam en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur | www.jannekephilippi.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen