Video: Zeker één dode door instorten steiger Antwerpen, nog vijf mensen vermist

Print

Basisschool in opbouw in Antwerpen stort deels in: zeker 20 gewonden. Video: Gazet van Antwerpen

In de Jos Smolderenstraat in Antwerpen is vrijdagmiddag een basisschool in opbouw deels ingestort. Er zou sprake zijn van minstens één dode en verschillende gewonden. Het medisch rampenplan is afgekondigd. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse en vragen de omgeving te vermijden.

Wat er precies gebeurd is, is nog niet duidelijk. Volgens de eerste beelden lijkt het erop dat de bovenverdieping van de nieuwbouw deels naar beneden is gekomen. Ook een stelling naast het gebouw stortte in.

Volgens de eerste berichten is er sprake van zeker 20 gewonden. De brandweer kon reeds een tiental personen van onder het puin bevrijden. Vermoedelijk gaat het vooral om arbeiders die in het gebouw aan het werken waren. “De brandweer heeft contact met hen en probeert in het gebouw te raken, maar dat is een moeilijke klus. De stabiliteit van het gebouw is zo goed als nihil, dus we moeten de situatie heel voorzichtig benaderen”, aldus politiewoordvoerder Wouter Bruyns aan VRT NWS. De civiele bescherming helpt alvast met reddingshondenteams en een drone.

Lees ook: Ooggetuigen na instorting basisschool in Antwerpen: ‘In pyjama eerste hulp toegediend’

Rond iets voor 17.00 uur meldde de brandweer dat er nog steeds gezocht wordt naar zes vermiste personen. Ondertussen heeft de politie bevestigd dat één slachtoffer overleden is. Het slachtoffer ligt nog steeds onder het puin. Er zijn ook nog steeds vijf mensen vermist.

Er wordt ook rekening gehouden met het stormweer dat mogelijk op komst is. De gewonde personen worden op het grasplein voor het gebouw verzorgd door de hulpdiensten die massaal ter plaatse zijn. Het medisch rampenplan is afgekondigd.

De stad Antwerpen vraagt ook aan omwonenden van de instorting in de wijk Nieuw Zuid om ramen en deuren voorlopig gesloten te houden en binnen te blijven. “De hevige wind kan zorgen voor opwaaiend stof”, klinkt het. “De hulpdiensten monitoren de situatie in de omgeving.”

Het afhandelen van het incident zorgt ook voor veel verkeershinder in de omgeving. De hulpdiensten vragen om hen de ruimte te geven om hun werk te doen en de omgeving dus te vermijden.

Het gebouw in kwestie betreft een nieuwbouw basisschool waar het stedelijk onderwijs en het gemeenschapsonderwijs GO! de krachten zouden bundelen. De nieuwe school, die op 1 september de deuren zou openen, zou onderwijs moeten aanbieden voor tweehonderd kleuters en driehonderd lagereschoolkinderen.

De school zou geen klassieke school worden: in de plaats van klaslokalen zou er gewerkt worden met grote studio’s, die indien nodig zouden onderverdeeld kunnen worden in verschillende kleinere ruimtes.

Michel van den Brande, gekend uit het programma The Sky is the Limit, meldt in een bericht op Facebook dat zijn firma stellingen had staan aan het bewuste gebouw. Er waren op het moment van de instorting wel geen arbeiders van hem aan het werk.

Burgemeester Bart De Wever heeft zijn medeleven al betuigt aan de slachtoffers.