Nederland gaat weer zo goed als open, vanaf 26 juni kan bijna alles weer

Persconferentie Mark Rutte en Hugo de Jonge. © NOS

Het kabinet zet vanaf volgende week een streep door vrijwel alle coronamaatregelen. Vanaf 26 juni krijgt Nederland een groot deel van zijn vrijheid terug: dan mag alles weer onbeperkt open, geldt er geen beperking meer voor bezoek. Alleen de anderhalvemeterregel blijft nog van kracht. Het kabinet neemt daarmee een grotere stap dan eerder gepland.

Redactie

„Hugo de Jonge en ik hebben op deze plek meermaals de hoop uitgesproken dat we een mooie zomer tegemoet gaan”, zei premier Rutte tijdens de persconferentie van vrijdagavond die hij samen met de coronaminister hield. „Die verwachting is uitgekomen.” Het aantal besmettingen keldert, de ziekenhuizen stromen leeg en het vaccineren gaat voorspoedig. Vanaf zaterdag kunnen ook 18-jarigen een afspraak maken voor een prik, zo meldde De Jonge. „Het is een moment om te vieren.” Hij hoopt dat in de tweede helft van augustus iedereen die dat wil volledig is gevaccineerd.

Mondkapjesplicht van tafel

Daardoor kan de mondkapjesplicht van tafel, behalve op plekken waar geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden, zoals het openbaar vervoer en op luchthavens. Voor contactberoepen wordt een uitzondering gemaakt, omdat klantenregistratie en een checkgesprek daar verplicht is. Bij de kapper hoeft het mondkapje dus niet op.

Vanaf volgende week zaterdag geldt er geen beperking meer voor het aantal bezoekers thuis, of het aantal mensen dat buiten mag samenkomen. Nu is nog de regel dat mensen in groepen van maximaal vier mensen bijeen mogen komen.

Restaurants en cafés hoeven zich vanaf volgende week zaterdag niet meer aan een voorgeschreven sluitingstijd te houden, en het alcoholverbod na tien uur ’s avonds vervalt ook. Uitbaters moeten wel rekening blijven houden met de spreiding van hun klanten. In theaters kan bijvoorbeeld niet elke stoel worden gevuld en voor restaurants geldt dat de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar moeten staan. Ook blijft de registratie en het coronacheckgesprek vooraf verplicht.

Vaccinatie- of testbewijs

Evenementen waarvoor een vergunning is vereist, mogen vanaf 30 juni weer. De mondkapjesplicht wordt daar vervangen door het vaccinatie- of negatief testbewijs. Vanaf 26 juni mogen er weer sportwedstrijden op amateurniveau worden gespeeld, ook met publiek op 1,5 meter afstand.

Het verplichte thuiswerken wordt voor een groot deel geschrapt. Werknemers mogen vanaf 26 juni tot maximaal de helft van hun werktijd op kantoor werken. Omdat de anderhalvemeterregel ook in bedrijfspanden nog van kracht blijft, kan het thuiswerkdevies volgens het kabinet niet helemaal worden geschrapt.

Naast de negatieve toegangstest en het vaccinatiebewijs komt er vanaf 1 juli ook een ’herstelbewijs’ voor mensen die al een corona-infectie hebben doorgemaakt. Zowel de negatieve testuitslag, de vaccinatie en het bewijs van herstel moeten worden geregistreerd in de CoronaCheck-app. Daarmee moeten ook bijvoorbeeld nachtclubs hun deuren weer kunnen openen.

Voetbal kijken kan vanaf achtste finales weer in de kroeg

Wanneer de achtste finales van het Europees Kampioenschap van start gaan, mogen supporters deze wedstrijden weer kijken in cafés en op terrassen. Eerst waren schermen nog niet toegestaan, omdat het kabinet bang was dat te veel mensen dan bij elkaar zouden komen.

Gratis test

Vakantiegangers mogen zich in juli en augustus gratis laten testen. Dat is wel bedoeld voor mensen die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich voorafgaand aan hun reis moeten laten testen, aldus het kabinet. Voor reizigers die wel volledig gevaccineerd zijn, is een negatieve PCR-test immers niet nodig.

In augustus wordt de allerlaatste fase van het openingsplan ingezet. Dan kijkt het kabinet opnieuw naar de laatst geldende maatregel: de 1,5 meter. Dan wordt besloten wanneer en hoe die regel kan worden afgeschaft.

‘Bijzonder moment’

„Dit is een bijzonder moment”, zei Rutte, die een compliment uitdeelde aan iedereen die zich aan de maatregelen heeft gehouden. Hij sprak daarbij ook een waarschuwing uit. „We zijn er bijna, maar nog niet helemaal.” Hij wees daarbij op de Indiase variant van het virus, dat de Britten zorgen baart. Ook in Nederland krijgt deze Delta-variant steeds meer voet aan de grond. „We zijn er bijna, maar nog niet helemaal.”

Amateurs kunnen weer sportwedstrijden spelen, publiek op 1,5 meter

Alle amateursporters kunnen vanaf 26 juni weer wedstrijden spelen. Publiek is vanaf die datum ook weer toegestaan, maar moet wel 1,5 meter onderling afstand houden van elkaar. Veel andere coronamaatregelen bij de amateursport waren de afgelopen periode al in fases verruimd.

Zo mochten jonge sporters tot en met zeventien jaar vanaf 5 juni weer echte wedstrijden te spelen in competitieverband. Ook de sportkantines mochten weer open. Sporters van achttien jaar en ouder mochten alleen nog op de eigen club sporten.

Voor juni was het acht maanden niet mogelijk om amateurwedstrijden te organiseren in verband met het toen oplaaiende coronavirus.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal