Wat zijn de mooiste lichttrends van 2021?

Print
Wat zijn de mooiste lichttrends van 2021?

Afbeelding: Pexels.com

Verlichting is een essentieel onderdeel van een succesvol ontwerpschema. Met name in de winter is het zeer belangrijk wanneer de dagen korter zijn en we veel meer tijd in huis doorbrengen dan in de zomer. Alhoewel het nu natuurlijk lekker weer is, is het goed om nu alvast na te gaan denken over hoe je de verlichting in je woning wilt hebben voor in de volgende winter. Natuurlijk zijn er altijd trends waar je gebruik van kunt maken, wat ook in 2021 niet anders is. Pas bijvoorbeeld de onderstaande trends toe in je huis.

Plafondverlichting als designfocus

In 2021 is plafondverlichting over het algemeen de focus van design in diverse kamers geworden. In het verleden moesten de plafondlampen nog louter functioneel zijn, maar dit jaar is dat zeker niet meer het geval. Daardoor komen er elegante en extravagante armaturen voor aan het plafond op de markt die passen bij elke stijl, van eigentijds tot bijvoorbeeld industrieel. Doordacht geplaatste, slim ontworpen en zorgvuldig vervaardigde plafondlampen zullen daarom echt kamers transformeren. Verlichting wordt een startpunt voor design in plaats van een klusje dat als laatste gedaan werd. Het is daarom tegenwoordig van belang om gedurfd te zijn met je plafondverlichting.

Kleuren en patronen

Ook kleur en patroon zijn zeer essentiële elementen geworden in onze huizen dit jaar. Het is immers niet voor niets dat de lavalamp bezig is aan een ware comeback en steeds hipper begint te worden, met name in kinderkamers. Bij de verlichting in je woning is het dan ook van belang dat je gebruik maakt van kleuren en patronen. Eigenlijk moet je het kiezen van lampen zien als het kiezen van accessoires om een outfit compleet te maken. Zo kun je dit bijvoorbeeld doen door kleurrijke lampenkappen met een opvallend patroontje aan te schaffen.

Lavalampen

Het werd net al even genoemd dat de lavalamp op het moment echt een trend aan het worden is. Dit lijkt misschien verrassend, maar eigenlijk is dat helemaal niet het geval. We hebben immers allemaal een liefde voor nostalgie, wat ook te zien is aan de modetrends. Ook op Instagram valt te zien dat de lavalampen die je kunt kopen bij Directlampen steeds populairder beginnen te worden. Er wordt namelijk steeds meer gezocht naar deze lampen, terwijl ze ook steeds vaker te zien zijn in de foto’s van binnenhuisarchitecten. Plaats zelf lavalampen in de kamers van je kids, maar ook bijvoorbeeld op een kastje in je woonkamer.

Statementstukken

Kies daarnaast gedurfde ontwerpen met sculpturale vormen, interessante texturen of gekleurde glazen om een statement te maken met de verlichting in je huis. Dit is door het opvallende design zelfs mogelijk als het licht uitgeschakeld is. Je moet eigenlijk de lampen gaan zien als kunstwerken of sculpturen, waardoor het echt statementstukken worden in je interieur. Een lamp is immers niet voor niets een goede manier om een ruimte echt creatief en hip te maken. Hierbij kun je bovendien gebruik maken van andere trends. Zo kun je een statementstuk kiezen als plafondverlichting waarbij je veel kleuren en patronen gebruikt.

Sculpturale tafel- en vloerlampen

Tafellampen met sculpturale vormen en gedurfde ontwerpen veranderen je lampen in kunstwerken en wekken de interesse, zelfs als de lamp uit is. Dit werd net ook al een beetje aangegeven. Je kunt bijvoorbeeld een setje lampen gebruiken die eruit zien als sculpturen om een mooi dressoir of salontafel te accentueren. Ook een groter meubel kun je met sculpturale vloerlampen goed omlijsten. Bovendien kun je met behulp van deze lampen van je bank of bed een comfortabele leesplek creëren. Door het licht kun je hier namelijk goed een boek lezen.