Tientallen zwartrijders voor de rechter

Print
Tientallen zwartrijders voor de rechter

Afbeelding: Stefan Koopmans

Maastricht / Itteren / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten -

Voor de rechtbank in Maastricht en Roermond zijn volgende week enkele tientallen zwartrijders opgeroepen. De zwaarste overtreder is een man uit Sittard die negentien keer zonder kaartje met de trein of bus heeft gereisd.

Het Openbaar Ministerie heeft 76 overtredingen wegens zwartrijden gebundeld om ze op enkele dagen voor de rechtbank in Maastricht en Roermond te kunnen behandelen. „Dat doen we vanwege de efficiëntie, maar ook omdat we de omstandigheden en strafmaat van de afzonderlijke zaken met elkaar kunnen vergelijken. Het gaat om dezelfde regelgeving”, zegt woordvoerder Marloes van Kessel van het landelijk parket Centrale Verwerking van het OM.

De mensen die zijn gedagvaard hebben een of meerdere keren zonder vervoersbewijs van de trein of bus gebruikgemaakt. De boete daarvoor bedraagt bij NS en Arriva aanvankelijk vijftig euro plus daarbovenop het bedrag van het kaartje. Deze zwartrijders hebben de boete, maar ook de eerste en tweede aanmaning niet betaald en krijgen dan automatisch een oproep om zich voor de politierechter te verantwoorden.

Het kan volgens Van Kessel ook zijn dat ze het niet eens zijn met de boete en via de rechter hun gelijk proberen te halen. Daarnaast is er een groep frequente zwartrijders die al vaker is veroordeeld, maar voor wie een geldboete weinig zin meer heeft, stelt Van Kessel. „Tegen hen wordt vaker een taakstraf geëist. Overigens zien we dat een deel van hen niet komt opdagen voor een zitting.”

In Maastricht gaat het om 44 overtredingen, die in twee dagen worden afgehandeld. Ze zijn grotendeels in 2019 begaan, waarvan zeven door een 22-jarige persoon die op meerdere plaatsen in de trein en bus is aangehouden. In Roermond komen 32 overtredingen voor de rechter, waarvan negentien door een 60-jarige man uit Sittard. De aanhoudingen hebben op verschillende routes plaatsgevonden, de meeste vonden in Valkenburg plaats.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen