Topambtenaar VWS gaf telefonisch akkoord op deal met Van Lienden

Print
Topambtenaar VWS gaf telefonisch akkoord op deal met Van Lienden

Sywert van Lienden. Afbeelding: ROBIN UTRECHT

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de mondkapjesdeal ter waarde van 100,8 miljoen euro met Sywert van Lienden zelf voorgesteld, mondeling goedgekeurd en met voorrang laten uitvoeren. Dit vanwege druk vanuit de media en politiek en om ‘problemen met China’ te voorkomen.

Dat meldt de NOS op basis van een rapport van forensisch accountants en eigen aanvullend onderzoek.

Van Lienden kreeg in april vorig jaar 100,8 miljoen euro toegezegd om mondkapjes te kopen via zijn BV Relief Goods Alliance en stichting Hulptroepen Alliantie. In Nederland was toen een schreeuwend tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Met de verkoop van mondkapjes zou Van Lienden naar eigen zeggen geen winst te maken, maar uiteindelijk leverde de deal Van Lienden en zijn zakenpartners 28 miljoen euro op.

Lees ook: Accountants vinden geen misstanden in mondkapjesdeal Van Lienden, nog niet alle vragen beantwoord volgens minister

De bewuste deal is destijds door topambtenaar Mark Frequin telefonisch goedgekeurd. Hij werkte toen tijdelijk bij het ministerie van VWS. Dit ministerie moest iedere transactie boven de 5 miljoen euro goedkeuren, bevestigt Frequin aan de NOS. Het goedkeuren van deze deals gebeurde soms schriftelijk, per app, maar dus ook mondeling.