Timo Roosen volgt Van der Poel op en dankt Mike Teunissen

Print
Timo Roosen volgt Van der Poel op en dankt Mike Teunissen

Timo Roosen. Afbeelding: ANP

Mathieu van der Poel heeft zijn nationale titel op de weg in moeten leveren. De titel ging zondagmiddag op het parcours van de Drentse ‘kunstmatige’ VAM-berg naar Timo Roosen (Jumbo-Visma). Hij mag een jaar lang in het rood-wit-blauw gaan rijden. Sjoerd Bax werd tweede, voor Oscar Riesebeek. Mike Teunissen eindigde al vierde.

Er vormde zich na 35 kilometer koers een omvangrijke kopgroep, zónder topfavoriet Van der Poel. Die moest dan ook in de achtervolging. Na 90 kilometer NK op de weg reden er 17 koplopers, en acht renners in de achtervolging. Een van hen: Van der Poel.

Timo Roosen volgt Van der Poel op en dankt Mike Teunissen
Van der Poel (blauw shirt) tussen een overmacht van Jumbo-Visma: Pascal Eenhoorn (r), Sam Oomen en Mike Teunissen. Foto: Hollandse Hoogte / ANP

Maar de frustratie spatte van de kopman van Alpecin-Fenix af, die tactisch een loer werd gedraaid door zijn concurrenten, met name Jumbo-Visma. Met nog 35 kilometer te gaan waren er zeven koplopers: Kooij, Groenewegen, Van Poppel (2x), Tusveld, Riesebeek en Bax.

Riesebeek, Bax en Tusveld leken over te blijven van de vluchtersgroep, maar Jumbo-Visma’s tactiek was zondag te sterk voor de concurrentie. Twee kilometer voor de finish reed Roosen ineens weg en dat bleek voor iedereen de doodsteek. „Ik win gewoon, dat is al bizar genoeg”, zei Roosen direct na de finish bij de NOS. „In de slotronde van het wat stil, Mike Teunissen maakt ruimte voor me en spring weg. Ik kan het niet bevatten. Ik word gewoon Nederlands kampioen. Dat zag ik niet aankomen.”

Van der Poel, kopman en favoriet voor wederom een NK-titel, gaf op, nadat hij in een tweede pelotongroep kwam en geen uitzicht meer had op de eindzege. Van der Poel gaf eerder te kennen dat hij vond dat hij in Tirreno-Adriatico te diep was gegaan en dat hij daarom niet top was tijdens de voorjaarsklassiekers. Zo diep gaan, dat zou hij niet snel vaker doen. Met die woorden in het achterhoofd, was het raar om de uittredend kampioen al in de tweede ronde in de aanval zien te trekken. Toch kwam hij niet weg, misschien wel doordat hij zelf zijn eigen woorden hoorde echoën.

Ook Tom Dumoulin reed de wedstrijd niet uit. De Limburger van Jumbo-Visma gaf op zo’n tachtig kilometer van de streep de pijp aan Maarten. Het NK op de weg was voor Dumoulin zijn laatste wedstrijd voor de Olympische Spelen.

Wout van Aert laat Jumbo-Visma ook in België juichen

Wout van Aert heeft voor de eerste keer de Belgische titel op de weg veroverd. De 26-jarige coureur van de Nederlandse formatie Jumbo-Visma versloeg na een rit over 221,3 kilometer, met start en aankomst in Waregem, in de sprint zijn medevluchters Edward Theuns (Trek-Segafredo) en Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step).

Van Aert volgt op de erelijst Dries De Bondt op. Die sprintte vorig jaar naar de Belgische titel in Anzegem. Van Aert gaf de ploegleiding van Jumbo-Visma zondag opnieuw reden tot juichen. In Nederland ging de nationale titel naar Timo Roosen, teamgenoot van Van Aert.

Met nog ruim 20 kilometer te gaan reed Evenepoel weg met Van Aert. Ook Theuns maakte nog de aansluiting. De drie renners bleven samen tot aan de streep en sprintten om de titel. Van Aert versloeg Theuns met klein verschil.