Van Agt verlaat CDA vanwege gebrek steun partij aan Palestijnen

 © Hollandse Hoogte / ANP

Oud-premier Dries van Agt heeft zijn CDA-lidmaatschap opgezegd. In een verklaring schrijft Van Agt dat hij de „onbarmhartigheid van het CDA jegens het Palestijnse volk” niet langer kan verdragen.

Redactie

Hij vindt het onbegrijpelijk dat „het CDA het hoofd blijft afwenden van het immense leed” dat de Palestijnen wordt aangedaan.

Lees ook: CDA op 6 zetels in de peilingen: kleiner dan GroenLinks en PvdD

Van Agt maakt zich al jaren druk om de Palestijnse zaak. Aanleiding om nu de partij te verlaten zijn belangrijke moties die eind mei in de Tweede Kamer in stemming zijn gebracht. Hij hekelt dat zijn partij tegen de moties stemde, die opriepen de Palestijnen te ondersteunen. De stem van het CDA was in elf moties bepalend. „Het stemgedrag van de CDA-fractie is mij rauw op het dak gevallen”, schrijft hij. Dit gaf voor hem de doorslag. „Het gedrag van de CDA-fractie heeft mij diep teleurgesteld en gegriefd. Ik zeg u vaarwel in treurnis.”

‘Hoop verloren’

De moties gingen onder meer over erkenning van de Palestijnse staat, het koloniseren en annexeren van Palestijns grondgebied door Israël in strijd met het internationale recht, het veroordelen van het dodelijke geweld van Israël tegen de bevolking van Gaza, en beëindiging van de Israëlische blokkade van Gaza, schrijft Van Agt in zijn verklaring op The Rights Forum. Deze organisatie is in 2009 opgericht op initiatief van Van Agt.

Lees ook: Van Agt breekt lans voor klimaat en Palestijnse kwestie

De CDA-prominent zegt dat hij zich jarenlang heeft ingezet om zijn partij op andere gedachten te brengen „en zijn hart te openen”. Maar dat is mislukt. „Ik heb de hoop verloren dat het CDA de kant van het recht, de rechtvaardigheid en de solidariteit met mensen in verdrukking zal kiezen. Ik voel me dan ook vervreemd van mijn partij en voel me er niet meer thuis, en kan nu niet anders meer doen dan mijn lidmaatschap opzeggen.’

Al langer kritisch

De 90-jarige Van Agt is al langer kritisch over de manier waarop het CDA naar de Palestijnse kwestie kijkt. In 2017 stemde hij al niet meer op de partij, maar op GroenLinks. Het CDA verkeert al maanden in zwaar weer door de perikelen met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, maar daar zegt de oud-premier niets over.

Van Agt was vijftig jaar lid van het CDA en zijn voorloper KVP. Hij was minister-president van 1977 tot 1982 in drie kabinetten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal