Duits onderzoek naar marktmacht van Apple

Print
Duits onderzoek naar marktmacht van Apple

Afbeelding: EPA

De Duitse antitrustwaakhond is een onderzoek begonnen naar techconcern Apple.

Gekeken wordt naar de marktmacht van de onderneming in een breder onderzoek naar het „digitale ecosysteem” van het bedrijf. Volgens het Bundeskartellamt richt het onderzoek zich specifiek op de App Store en op de vraag of Apple met zijn iPhone en besturingssysteem iOS een dominante marktpositie heeft gecreëerd.

„De onderzoeken zullen zich vooral richten op de werking van de App Store, omdat Apple op allerlei manieren invloed kan uitoefenen op de zakelijke activiteiten van derden”, aldus Andreas Mundt, het hoofd van de toezichthouder. Volgen hem zal ook uitgebreid worden ingegaan op de omvang van de technologische en financiële middelen van Apple. Ook de toegang tot gegevens door Apple zal worden onderzocht. De Duitse antitrusttoezichthouder kreeg begin dit jaar nieuwe bevoegdheden om op te treden tegen zogeheten digitale platforms die een cruciale rol spelen in de online-economie.

Klachten

Het Bundeskartellamt overweegt ook aanvullende procedures naar aanleiding van klachten uit de reclame- en mediasector. Deze hebben onder meer betrekking op geplande privacybeperkingen voor de manier waarop adverteerders gebruikers volgen en op de werkwijze van Apple om eigen diensten op zijn apparaten te plaatsen. De toezichthouders kunnen ook kijken naar het verplichte gebruik van de in-app-betalingsdienst van Apple, die ook onderwerp is van een onderzoek door de Europese Commissie.

Banen

Apple zegt in een reactie dat de App Store een motor is voor innovatie en het scheppen van banen, en dat de „iOS-app-economie” in Duitsland meer dan 250.000 banen oplevert. De App Store zou alle Duitse ontwikkelaars, hoe groot ze ook zijn, dezelfde kans gegeven om hun „passie en creativiteit” te delen met gebruikers over de hele wereld, aldus het bedrijf. Apple zegt uit te zien naar een open dialoog met de toezichthouder over eventuele bezwaren.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu