Passiespelen Tegelen na tweemaal uitstel in de startblokken voor nieuwe editie van oud Bijbelverhaal

Jezus op zijn intocht in Jeruzalem.  © Zebra Fotostudio’s Venlo/Peter de Ronde

De Passiespelen gaan door deze zomer. Vanaf 3 juli is openlucht-theater De Doolhof in Tegelen het decor van de voorstelling ‘Hem achterna’; een theaterbelevenis over goed en kwaad, recht en onrecht, dappere keuzes, brute machthebbers en sterke vrouwen die gelijkwaardig zijn aan mannen.

Marcel van Lier

De 21ste editie van de Passiespelen Tegelen komt ruim een jaar na de geplande première op het podium en is een van de eerste grote theaterproducties die live mét publiek te zien zal zijn. Na tweemaal uitstel wilden de 300 passiespelers per se nog dit jaar spelen. „Trillend van opwinding stonden we maart vorig jaar in de startblokken”, blikt Cees Rullens terug. „Nog zes weken hadden we te gaan. Die zes weken zouden langer dan een jaar duren en de wereld verschrikkelijk ontwrichten. Wij voelen het als onze plicht om ons verhaal juist nu te vertellen. De droom is dat het publiek innerlijk rijker naar huis gaat. We kunnen allemaal wel wat spirituele vitaminen gebruiken.”

Hier en nu

De Passiespelers verbeelden in ‘Hem achterna’ het emotionele verhaal over de laatste dagen van Jezus. Aan dit aloude Bijbelverhaal wordt niet getornd. Toch is elke editie anders, doordat het verhaal door een nieuw artistiek team wordt verteld en meer naar het hier en nu wordt gebracht. Deze mix maakt de Tegelse Passiespelen zo bijzonder. Bekende en nieuwe verhalen smelten samen in spectaculair openluchttheater over strijd, onderdrukking en verdriet. Maar ook over een oprecht geloof in een betere wereld. Cees Rullens: „In alle bescheidenheid doen wij in Tegelen wat wij moeten doen: het publiek een voorstelling bieden die er toe doet. Eentje die we graag doorgeven aan de toekomst.”

De Passiespelen worden tot 5 september 36 maal opgevoerd. De hele productie is coronaproof, zowel op het toneel als de tribune. Er zijn voorstellingen met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden en met simultaanvertaling in het Duits.De Passiespelen Tegelen maken deel uit van een rijke theatertraditie sinds 1931. In 2014 zijn de spelen toegevoegd aan het Immaterieel Cultureel Erfgoed van Nederland en de laatste edities van 2010 en 2015 trokken ruim 40.000 bezoekers.

Kijk voor de speeldata en kaartverkoop op https://www.passiespelen.nl/