RIVM: Delta-variant coronavirus rukt op in Nederland en is deze zomer dominant

Print
RIVM: Delta-variant coronavirus rukt op in Nederland en is deze zomer dominant

Afbeelding: ANP/HH

De zogeheten Delta-variant van het coronavirus is ook in Nederland aan een opmars bezig.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de variant die als eerste opdook in India in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in ons land zal zijn. De Delta-variant is besmettelijker en verdringt de Alfa-variant (de nieuwe naam van de Britse variant) die nu nog het vaakst voorkomt.

Jongeren

In de steekproef van positieve coronatesten die het RIVM iedere week aan een nadere analyse onderwerpt, blijkt dat de Delta-variant nu ongeveer 9 procent van het totale aantal coronagevallen veroorzaakt. Uit Amsterdams onderzoek blijkt dat een groot deel van de jongeren die het virus de laatste tijd in Spanje of Portugal opliepen, de Delta-variant kreeg.

Op korte termijn zal het groeiende aandeel van de Delta-variant niet leiden tot meer ziekenhuisopnames. „Ook niet met de aankomende versoepelingen.”

‘Punt van zorg’

Het totale aantal besmettingen neemt nog af. Het najaar is volgens het RIVM echter wel „een punt van zorg”. Als het gedaan is met het zomerse weer, gedijt het virus beter. De meer besmettelijke Delta-variant „kan dan tot een nieuwe golf van besmettingen leiden, aangezien dan nog niet iedereen in Nederland (volledig) is gevaccineerd”, waarschuwt het instituut. Meer ziekenhuisopnames kunnen dan het gevolg zijn.

Positief is wel dat de coronavaccins die tot nog toe beschikbaar zijn bescherming bieden tegen alle varianten van het virus. „Ook tegen de Delta-variant”, aldus het RIVM.