Engeland als groepswinnaar door, Kroaten ook verder

Print
Engeland als groepswinnaar door, Kroaten ook verder

Raheem Sterling (R) kopt de Engelsen op een 1-0 voorsprong. Afbeelding: AFP

Engeland heeft zich als winnaar van groep D geplaatst voor de volgende ronde van het EK. De Engelsen waren dinsdagavond op Wembley in de beslissende groepswedstrijd te sterk voor Tsjechië: 1-0. Ook Kroatië is door. De WK–finalist van 2018 versloeg Schotland in eigen huis met 3-1. De Tsjechen legden beslag op de derde plek in de groep.

Engeland kwam prima uit de startblokken. Raheem Sterling opende al in de 12e minuut de score uit een kopbal. Even daarvoor had hij nog de paal geraakt. Harry Kane had in de 27e minuut een uitgelezen kans op de 2-0, maar de bekritiseerde aanvaller faalde oog in oog met de Tsjechische doelman.

Voor rust ontsnapte Engeland nog aan de Tsjechische gelijkmaker toen Tomas Soucek maar net naast schoot.

Afgekeurd doelpunt

In de tweede helft viel er weinig te beleven op Wembley. Engeland leek het wel best te vinden. De Tsjechen gingen wel op jacht naar de gelijkmaker, maar waren niet bij machte iets te forceren. Enkele minuten voor tijd leek Engeland nog op 2-0 te komen, maar de treffer van Jordan Henderson werd afgekeurd wegens buitenspel.

Engeland als groepswinnaar door, Kroaten ook verder
Callum McGregor (m) laat Hampden Park ontploffen na de 1-1. Foto: AFP

Voortvarend

In het andere duel in groep D gingen de Schotten in Glasgow voortvarend van start, maar het was Nikola Vlašic die de openingstreffer voor Kroatië voor zijn rekening nam. Hij kon van dichtbij raak schieten. Een paar minuten voor rust lukte het Schotland dan toch om weer op gelijke hoogte te komen. Callum McGregor schoot in de 42e minuut de 1-1 binnen met een bekeken schot.

Snel na rust had Kroatië een prima mogelijkheid om weer op voorsprong te komen, maar tot opluchting van de Schotse fans op Hampden Park verprutste Josko Gvardiol de kans door de bal verkeerd aan te nemen.

Engeland als groepswinnaar door, Kroaten ook verder
Nikola Vlašic op zijn knieën na de openingstreffer voor Kroatië. Foto: AFP

Tien minuten later kreeg Luka Modric het stadion toch stil. Een heerlijke bal van de inmiddels 35-jarige aanvoerder (buitenkant voet) betekende de 2-1 voor de Kroaten. Een kwartiertje voor tijd was het Ivan Perisic die aan alle Schotse illusies, als die er nog waren, een einde maakte. Hij kopte de 3-1 binnen voor Kroatië.