Koningspaar ontvangt oud-gouverneur Theo Bovens voor afscheidslunch

Print
Koningspaar ontvangt oud-gouverneur Theo Bovens voor afscheidslunch

Voormalig gouverneur Theo Bovens. Afbeelding: Peter Schols

Maastricht -

Het koningspaar heeft woensdagmiddag een lunch aangeboden aan voormalig gouverneur Theo Bovens.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima boden Bovens de lunch aan op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Dat gebeurde vanwege zijn afscheid als Commissaris van de Koning van de provincie Limburg.

Motie

Bovens is gedurende tien jaar gouverneur geweest. Hij stelde begin april tijdens een Statendebat over de kwestie IKL en oud-directeur Herman Vrehen zijn functie ter beschikking. Tijdens die vergadering in het gouvernement in Maastricht kwam een motie van wantrouwen op tafel richting de vijf resterende gedeputeerden en de gouverneur. De vijf gedeputeerden traden vervolgens af.

Bestuurscrisis

Bovens gaf na de aankondiging van zijn vertrek aanvankelijk richting de fractievoorzitters aan dat hij nog ongeveer een half jaar in functie zou blijven. In die tijd kon dan de zoektocht naar zijn opvolger plaatsvinden. Daar kwam hij nog geen week later op terug. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken benoemde daarop vrij snel Johan Remkes als waarnemend gouverneur. Remkes vormt nu vanwege de bestuurscrisis bij de provincie noodgedwongen een eenmanscollege. Het is de bedoeling dat de provincie vrijdag 2 juli weer over een volwaardig college met gedeputeerden beschikt.