Spanje stelt orde op zaken met ruime winst op Slowakije, Zweden groepswinnaar na zege

Print
Spanje stelt orde op zaken met ruime winst op Slowakije, Zweden groepswinnaar na zege

Doelman Martin Dubravka slaat de bal in eigen doel. Afbeelding: EPA

De kritiek van Rafael van der Vaart lijkt zijn uitwerking te hebben gehad op de Spaanse EK-ploeg. La Roja veegde woensdag in Sevilla de vloer aan met Slowakije (5-0). Het team van bondscoach Luis Enrique plaatst zich daardoor als nummer twee voor de achtste finale en treft Kroatië.

Spanje begon het EK teleurstellend met gelijke spelen tegen Zweden (0-0) en Polen (1-1). Van der Vaart, oud-speler van Real Madrid, noemde het spel van de Spanjaarden ’verschikkkelijk’.

Schlemiel

Dat was woensdagavond wel anders al begon Spanje nog matig. Na twaalf minuten zag Alvaro Morata een door Björn Kuipers gegeven strafschop worden gekeerd door Martin Dubravka. Een kleine twintig minuten later was de Slowaakse goalie echter de schlemiel. In plaats van een hoge bal over zijn doel te tikken, sloeg hij hem als een volleerd volleyballer in zijn eigen goal. Vlak voor rust zette Aymeric Laporte Spanje met een rake kopbal op 2-0.

In de tweede helft bleef Spanje doordrukken en maakte het nog drie goals. Pablo Sarabia en Ferran Torres vonden het net, terwijl Juraj Kucka voor het tweede eigen doelpunt van de avond zorgde. Bij 6-0 had Spanje een EK-record verbroken. De grootste EK-zege ooit blijft echter voor Nederland, dat in 2000 met 6-1 won van Joegoslavië.

Zweden

Het andere duel in groep E eindigde in 3-2. Zweden zag een 2-0 voorsprong, na twee doelpunten van Emile Forsberg, als sneeuw voor de zon verdwijnen door een dubbelslag van Robert Lewandowski, maar in de slotfase grepen de Scandinaviërs alsnog de zege én de koppositie, dankzij Viktor Claesson. Ze moeten nu wel afwachten wie de tegenstander wordt in de achtste finale.

De wedstrijd tussen Zweden en Polen was nog geen twee minuten oud, of de noorderlingen had hun felbegeerde voorsprong al te pakken. Emil Forsberg was de doelpuntenmaker. De stugge Scandinaviërs namen direct gas terug, waardoor de Polen - die moesten winnen - op jacht gingen naar de gelijkmaker. Die had ook op het scorebord moeten komen, toen Robert Lewandowski eerst uit een corner onderkant lat kopte en uit de rebound - nu voor praktisch open doel - dit nogmaals presteerde. Het bleef 1-0.

Beslissing

Na rust counterden de Zweden via wederom Forsberg naar 2-0 en leek het beslist. Zweden zou de groep (verrassend) gaan winnen. Daar dacht Lewandowski anders over, toen hij op werkelijk prachtige wijze tussen twee Zweden in de bal in de verre hoek deponeerde: 2-1 in de 61e minuut, twee minuten na de 2-0 van Forsberg.

Polen leek op 2-2 te komen, maar de vlag ging omhoog: afgekeurd. De Polen bleven de druk erop zetten en superspits Lewandowski maakte de 2-2 in de 84e minuut. Het gaf Polen weer hoop. De spanning was te snijden in de slotfase, want een goal van de Polen zou goud waard zijn. Niet voor Nederland, want dan zou Oranje ineens de Poule des Doods treffen. Maar dat gebeurde niet meer, ook niet in de vijf minuten extra tijd. Sterker, het was Zweden dat nogmaals toesloeg.