Softwarepionier John McAfee dood in Spaanse cel

Print
Softwarepionier John McAfee dood in Spaanse cel

John McAfee enkele dagen geleden. Afbeelding: EPA

De Brits-Amerikaanse softwarepionier John McAfee is woensdag dood in zijn cel in Barcelona aangetroffen. Volgens justitie van de regio Catalonië wijst alles erop dat het om zelfdoding kan gaan. Enkele uren eerder hadden Spaanse rechters bepaald dat McAfee (75) mocht worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

John McAfee werd in oktober in Barcelona aangehouden op verdenking van belastingontduiking en zat sindsdien vast in afwachting van uitlevering. Justitie in de VS zegt dat McAfee, die in de jaren tachtig het bekende antivirusbedrijf McAfee oprichtte, van 2014 tot en met 2018 geen belastingaangiften heeft gedaan. Ook zou hij bezittingen hebben achtergehouden, waaronder vastgoed, een jacht en een auto. In die jaren zou McAfee miljoenen dollars hebben verdiend.

Volgens McAfee waren de beschuldigingen politiek gemotiveerd, omdat ze te maken zouden hebben met zijn politieke ambities. McAfee stelde dat de belastingdienst een zaak tegen hem begon omdat hij twee maanden eerder aankondigde voor de tweede keer mee te willen doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij zei toen ook de fiscus te gaan aanpakken.