Hute-te-tuut (40) over (on)gepaste kleding

Print
Hute-te-tuut (40) over (on)gepaste kleding

Afbeelding: Jos Verbong

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De discussie hoe gekleed te gaan met tropisch weer, of beter gezegd, hoe niet gekleed te gaan, laaide laatst in alle hevigheid op. Een directrice van een basisschool riep ouders op om hun dochters niet meer naar school te sturen in té korte broekjes, hemdjes met spaghettibandjes en decolleté.

Meteen na de oproep ging het los op sociale media. Tot mijn grote verbazing werd de directrice door velen uitgemaakt voor vrouwonvriendelijk en preuts, terwijl ik de oproep wel kon onderschrijven. Jongen of meisje, doet er niet toe; als je kind naar school gaat, behoort dat in ‘normale’ kleding en ‘normale’ mensen weten wat ‘normale’ kleding is. Niets meer of minder dan een kwestie van fatsoen. ‘Blote’ kleding is bedoeld voor camping en zwembad en niet om naar school, ziekenhuis, werk of zelfs uitvaart te gaan.

Het is sowieso ongelofelijk wat er op zomerse dagen allemaal voor onsmakelijks over de straat loopt. Mannen in blote ‘pens’ behoren al tot het alledaagse straatbeeld. Het enige voordeel: de koude rillingen die over mijn rug lopen. En dat is genieten bij 34 graden.

Ook genieten, ons uitstapje met vrienden naar Maastricht. Heerlijk op het terras met een koud drankje, ongegeneerd mensen bekijken. Oh, die is sjiek of Kiék, wat dao löp. Jaomer det miene man net nao de wc is, det had dae gaer gezeen. Dat laatste ging over een jongedame die voorbij liep op immens hoge hakken, netkousen met naad (34 graden, hè), zeer uitdagende kleding en zwaar opgemaakt. Netjes verwoord, een vrouw van lichte zeden, een ondeugende verschijning. We hebben daarna nog veel lol gehad over rode pumps en sexy kleding. Het maakt allemaal niet uit, fantastisch dat er mensen van diverse pluimage zijn en de jongedame in kwestie… zij was zeker niet op weg naar school.

Terugreizend parkeerden we bij Bilderberg Hotel Vaalsbroek voor een kop koffie op hun mooie, grote terras. Er zaten slechts twee bezoekers aan een tafeltje. De sjiek geklede ober (pinguïn) stuurde ons echter weg met de mededeling dat het terras enkel voor hotelgasten was bestemd. Snapt u het nog? Eindelijk de terrassen open en dan (nette) gasten wegsturen? Weet zeker dat de ondeugende verschijning ons gastvrijer had begroet!

Moraal van het verhaal: Men moet niet afgaan op den uiterlijken schijn van menschen en dingen, ‘want daer veel op eerden leeft die van buten dragen schijn anders dan si van binnen sijn.

Ruth Schouwenberg-Dings

Reacties: schouwdings@hetnet.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen