Eerste riksja voor mensen die slecht ter been zijn is gratis te boeken in Maastricht

Print
Eerste riksja voor mensen die slecht ter been zijn is gratis te boeken in Maastricht

De riksja tijdens een test eind 2019. Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht / Itteren -

Gratis en voor niks al fietsend vervoerd worden: het kan vanaf nu in Maastricht. Voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn heeft Fietsen Alle Jaren Maastricht zijn eerste riksja klaar staan.

De riksja voor mensen die slecht ter been zijn van Fietsen Alle Jaren Maastricht is vanaf nu gratis te boeken. Corona heeft voor de nodige vertraging gezorgd, maar nu kan het project daadwerkelijk van start: „De riksja is geleverd en tien vrijwillige bestuurders (piloten) zijn getraind”, laat de organisatie weten. Dankzij een ontheffing kan de riksja ook voorzichtig rijdend het voetgangersgebied in om iemand daar af te zetten.

Duo-fietsen

Behalve de riksja kunnen ook de duo-fietsen en rolstoelfietsen die al bij sommige zorginstellingen staan met een vrijwilliger geboekt worden. De riksja gaat rijden vanaf verpleeghuis De Zeven Bronnen in Amby, maar bestrijkt wel de hele stad. Dankzij sponsoring kan er een tweede worden aangeschaft. Die komt te staan bij De Beyart aan de Brusselsestraat.

Behoefte

Zorginstellingen Envida en Sevagram zijn enthousiast over het initiatief, meldt de organisatie: „Er is grote behoefte aan. Het lukt nu soms niet om elke oudere die dat wil minstens een keer per week onder begeleiding naar buiten te laten gaan.” De organisatie kan nog ‘piloten’ gebruiken.

Aanmelden en boeken kan via http://fietsenallejaren.nl/maastricht.

Lees ook: ‘Fietstaxi’ voor ouderen: ‘Iedereen heeft recht op wind door zijn haar’

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen