Eerste mensen krijgen zelfgekozen prik met coronavaccin Janssen

Print
Eerste mensen krijgen zelfgekozen prik met coronavaccin Janssen

Afbeelding: Hollandse Hoogte / Robin Utrecht ROBIN UTRECHT

Voor het eerst krijgen mensen in heel Nederland op eigen verzoek een specifiek vaccin tegen het coronavirus. Tienduizenden mensen krijgen vanaf vrijdag het vaccin van Janssen toegediend, nadat ze daar een afspraak voor hebben gemaakt via een speciaal telefoonnummer, 0800-1295.

Er zijn voorlopig genoeg doses beschikbaar om ongeveer 200.000 mensen te vaccineren. Op woensdag en donderdag hebben 154.000 mensen een prikafspraak gemaakt, wat betekent dat er nog plek is voor zo’n 46.000 mensen. Als alle afspraken zijn volgeboekt, komen de mensen die daarna bellen op een wachtlijst. Zodra Janssen nieuwe doses heeft geleverd, krijgen ze een sms dat ze alsnog een afspraak kunnen maken. Het is niet bekend wanneer deze mensen aan de beurt komen.

Lees ook: Guus (21) regelde met één telefoontje Janssen-prik voor hele studentenhuis

In de Jaarbeurs in Utrecht is vrijdag een priknacht. Mensen kunnen van 21.00 uur ‘s avonds tot 01.00 uur ‘s nachts terecht voor een vaccinatie met Janssen. Een deejay draait muziek. Ook volgende week woensdag en donderdag zijn er priknachten.

Het speciale Janssen-nummer werd woensdag in gebruik genomen. Het werd al heel snel onbereikbaar, omdat te veel mensen tegelijk probeerden te bellen. Op de eerste dag lukte het uiteindelijk ongeveer 78.000 mensen om een afspraak te maken, maar er waren in totaal 5,3 miljoen telefoontjes van 222.000 bellers. Dat betekent dat de gemiddelde beller meer dan twintig keer probeerde om iemand aan de lijn te krijgen. Mensen die daar niet in slaagden, belden het algemene nummer voor prikafspraken, dat daardoor ook vastliep. Het gevolg daarvan was dat ook het telefoonnummer voor testafspraken onbereikbaar werd.

Het vaccin van Janssen is ontwikkeld in Leiden. Het is sinds april beschikbaar. De overheid besloot een paar weken geleden om geen nieuwe afspraken voor het vaccin in te plannen, omdat er een kleine kans is dat het middel tot een gevaarlijke bijwerking leidt. Het voordeel van het vaccin is wel dat mensen na één prik klaar zijn. Bij de andere middelen zijn twee inentingen nodig.