Agent die George Floyd doodde moet 22,5 jaar de cel in

Derek Chauvin neem het woord in de rechtbank van Minneapolis. © AP

De ex-politieagent die vorig jaar in de Amerikaanse stad Minneapolis George Floyd doodde, moet 22,5 jaar de cel in. De 45-jarige Derek Chauvin werd in april door een burgerjury al schuldig bevonden aan moord en doodslag. Hij had tot 40 jaar kunnen krijgen.

Redactie

Kort voordat Chauvin van de rechter zijn straf hoorde, condoleerde hij de nabestaanden van Floyd. Hij beloofde ook dat er in de toekomst nieuwe informatie zal zijn. Hij zei te hopen dat het de familie wat „gemoedsrust” zal geven.

Lees ook: Feest op straat in Amerikaanse stad Minneapolis na veroordeling Chauvin voor doden George Floyd

De dood van Floyd bij zijn arrestatie vorig jaar mei leidde tot een golf van verontwaardiging. Op videobeelden was te zien hoe Chauvin ruim negen minuten zijn knie op de nek van de op de grond liggende Floyd drukte. Die gaf meerdere malen aan geen adem te krijgen, maar Chauvin stopte niet. Uiteindelijk verloor Floyd het bewustzijn. Het was aanleiding voor wereldwijde Black Lives Matter-protesten tegen racisme en politiegeweld.

Misbruik machtspositie

Chauvin had nog geen strafblad. Daarom werd aanvankelijk rekening gehouden met een minimum celstraf van 12,5 jaar. De aanklagers wilden 30 jaar. De rechter stelde vorige maand dat er verzwarende omstandigheden zijn. Zo maakte Chauvin misbruik van zijn machtspositie en waren kinderen getuige van de moord.

Tijdens de zitting vrijdag hielden de familieleden van George Floyd een emotioneel pleidooi om Chauvin de maximumstraf te geven. Zelfs zijn 7-jarige dochter Gianni kwam aan het woord in een videoboodschap. „Ik hou van je en ik mis je”, klonk het. „Vroeger aten we allemaal samen voor het slapengaan en hielp je om mijn tanden te poetsen. Nu ben je er niet meer.”

Ook de moeder van Chauvin kwam aan het woord, Carolyn Pawlenty. Ze sprak zich voor het eerst publiekelijk uit over de zaak. „Mijn zoon is gereduceerd tot een racist, harteloos en wreed. Dat klopt niet. Mijn zoon is een goed mens.”

Drie eveneens bij de gewelddadige arrestatie betrokken agenten staan volgend jaar maart terecht voor medeplichtigheid. Chauvin zelf werd vanwege de zaak ontslagen uit het politiekorps van Minneapolis. Hij zit in de streng beveiligde gevangenis van Oak Park Heights en wordt daar afgeschermd van de andere gevangenen.

Lees ook: Met drievoudig ‘guilty’ voor ex-agent Chauvin is de zaak-Floyd nog niet over: vier vragen over de zaak-George Floyd

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal