Irritatie bij Jumbo-Visma over toeschouwers in Tour: ‘Ze staan hier stomdronken langs de kant’

Print
Irritatie bij Jumbo-Visma over toeschouwers in Tour: ‘Ze staan hier stomdronken langs de kant’

Beeld van een valpartij in de 1e etappe. Afbeelding: Videostill

Irritatie overheerste zaterdag bij Merijn Zeeman na de finish van de eerste etappe van de Tour de France. De sportief directeur van Jumbo-Visma had Primoz Roglic, Tony Martin, Sepp Kuss en Mike Teunissen gehavend zien binnenkomen.

Ze waren - de een met wat grotere gevolgen dan de ander - betrokken geweest bij een van de twee massale valpartijen die de rit van Brest naar Landerneau ontsierden.

Teunissen was er het ergst aan toe. „Hij klaagde over pijn aan zijn elleboog en heup. Dat zal worden onderzocht”, vertelde Zeeman, die Roglic met een gekwetste schouder nog wel als derde had zien finishen. Martin, de eerste renner die tegen de grond ging na een botsing met een toeschouwer, had vooral schaafwonden. „Hij zei dat het oké is.”

Lees ook: Massale valpartij in de eerste rit van de Tour de France

Amateuristisch

„Absurd”, noemde Zeeman de gang van zaken voor de microfoon van de NOS. „Dat dit kan gebeuren in zo’n grote wedstrijd. Er staan hier teams aan de start die maanden kosten noch moeite hebben gespaard om hier goed te zijn. Maar je ziet dat er nog steeds hele amateuristische dingen gebeuren die niet uit te leggen zijn.”

Stomdronken

Martin was gebotst op een onoplettende toeschouwer die met de rug naar het peloton op de weg stond. „Die Fransen zijn wielergek, maar ze staan hier wel allemaal stomdronken langs de kant. Ze springen vlak voor de auto weg. En dan staat er dus iemand met de rug naar de renners toe en gebeurt dit. Belachelijk dat dit anno 2021 nog steeds kan”, mopperde Zeeman, die om betere regulering vraagt.

Lees ook: Alaphilippe wint openingsrit Tour de France

„Het is mooi dat de mensen komen kijken. Dat geeft ook charme aan deze sport. Maar met zulke smalle wegen en zo veel publiek moet het wel gereguleerd worden.”