Bondscoach Tsjechen: Oranje favoriet, maar we kunnen ze verrassen

Print
Bondscoach Tsjechen: Oranje favoriet, maar we kunnen ze verrassen

De Tsjechische bondscoach Jaroslav Silhavy. Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

De Tsjechische bondscoach Jaroslav Silhavy vindt dat het Nederlands elftal zondag favoriet is in de achtste finales van het EK.

„Maar we kunnen een moeilijke tegenstander voor ze zijn en ze verrassen. Het is maar één wedstrijd”, vertelde hij zaterdag in Boedapest.

Oranje maakte in de groepsfase op Silhavy een vrij sterke indruk. „Als ze de bal veroveren, schakelen ze snel over op de aanval. En bij balverlies zet Oranje heel snel druk”, aldus de trainer. „Wij zullen als een team moeten opereren en samen moeten werken vanaf het begin. We moeten ze bedreigen vanuit de counter. We zullen onze beste spel moeten laten zien, anders zullen we het niet redden.”

Lees ook: De Boer waakt voor verslapping: ’Daar zijn we als staf en spelers scherp op’

Aanvoerder Vladimir Darida vindt Georginio Wijnaldum de uitblinker bij het Nederlands elftal. „Hij is een heel gevaarlijke speler, die het spel kan maken of breken”, vertelde de middenvelder, die een lichte blessure heeft en zondag pas weet of hij mee kan doen.

Vertraging

De voorbereiding van de Tsjechen was niet ideaal. Vanwege technische problemen met het vliegtuig, reisde de selectie later naar Boedapest. De training in het stadion werd vervangen door een oefensessie in Praag.

Silhavy maakte er zaterdagavond niet zo’n punt van. „Het was een kleine aanpassing die we moesten doen. We hebben er adequaat op gereageerd en snel een oplossing gevonden. We hebben alles gedaan wat we konden.”

Lees ook: Tomas Galasek met Tsjechië weer tegen Oranje: ‘Het ging alleen maar over Robben in 2004’

In de groepsfase van het EK van 2004 verloor Oranje, na een vroege voorsprong van 2-0, met 2-3 van Tsjechië. Een vergelijking vond Silhavy zinloos. „Toen startten we als een van de voorzichtige kanshebbers, in dit toernooi zijn we de underdog.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee