Britt Ummels voltooit hattrick op 1500 meter, Abdi Ali mat niet de concurrentie maar zichzelf af

Britt Ummels in actie. © ANP

Breda -

Britt Ummels veroverde zondag voor de derde keer de nationale titel op de 1500 meter. De Maastrichtse was in een race zonder veel tegenstand verreweg de beste in een tijd van 4.13.32.

Tom van der Wilt

Ummels maakte de race direct hard, en liet in de laatste tweehonderd meter haar laatste concurrente Diane van Es achter zich.

Onhaalbare missie

„Ik wilde voor een snellere tijd gaan, omdat ik nog een poging wilde wagen om mezelf bij de top-32 op de wereldranglijst te scharen. Maar Diane kon niet overnemen, dus ging het puur om de titel.” Die ranking zou Ummels nog toegang verschaffen tot de Spelen, maar met haar huidige 45e plek, is die missie onhaalbaar. „Dat was ook niet het hoofddoel. Ik wilde hier de titel winnen, en dan volgende week in Heusden nog proberen om in de 4.06 te duiken. Dat zou voor volgend jaar weleens de limiet voor het WK kunnen zijn.”

Voor Mahadi Abdi Ali verliep de finale op de 1500 meter bij de mannen zeer teleurstellend. De man uit Stein wilde er met een snelle race voor zorgen dat zijn concurrenten werden afgemat. Het was andersom: Abdi Ali kon in de eindsprint niet mee, en moest in het ijzersterke veld genoegen nemen met plek zes. „Ik had het toch anders moeten doen. Ik verlies het dit seizoen telkens in de eindsprint. Hier word ik niet vrolijk van. Ik wilde de olympische limiet aanvallen dit seizoen, maar ik heb gemerkt dat daar meer voor nodig is dan dat ik heb gedaan.”

Wolkbreuk

Minke Bisschops eindigde op de 200 meter bij de vrouwen als zesde in een tijd van 23.55 seconden. Matyas Kerekgyarto eindigde bij het kogelstoten voor mannen voorlopig als vierde met een afstand van 16.43 meter.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal