Wereldgeschiedenis beleven vanuit een familiefoto: Duitse Hedi leerde na de oorlog haar Thomas kennen bij ‘die reichen Holländer’

Print
Wereldgeschiedenis beleven vanuit een familiefoto: Duitse Hedi leerde na de oorlog haar Thomas kennen bij ‘die reichen Holländer’

Hedi uit Aken (tweede van links) leerde na de oorlog haar man kennen in Kerkrade. Afbeelding: archief Martin van der Weerden

Kerkrade / Eygelshoven -

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Ditmaal aan de hand van een oude familiefoto uit 1945.

Dit is een bijzondere familiefoto uit 1945 tegen de tragische achtergrond van gezinnen die het al vroeg zonder vader moesten doen. Rechts op de foto zit mijn Duitse oma met haar drie kinderen. De tweede van links is mijn moeder Hedi. Opa had zich als overtuigde tegenstander van het nationaalsocialisme niet geliefd gemaakt bij Hitler en zijn bende. In verschillende gevangenissen en uiteindelijk concentratiekamp Buchenwald probeerde men zijn wil te breken en hem over te halen om zijn oude kameraden te verraden. Hij weigerde. Als ‘hopeloos geval’ werd hij in 1943 naar het Oostfront gestuurd om er voor Hitler te sterven. Omdat hij ook dat weigerde, verdween hij van de radar.

Overleven

Oma bleef met haar drie kinderen achter en moest in het kapotgeschoten Aken maar zien te overleven. Zij had Nederlandse vrienden in Kerkrade-Gracht, dat er toen onherkenbaar anders uitzag dan tegenwoordig. Hedi kwam daar vlak na de oorlog regelmatig op bezoek bij die reichen Holländer. Zij leerde daar Thomas kennen, mijn vader. In de jaren na de oorlog had je in Aken niet veel te makken. De verhalen uit die tijd draaien vaak om smokkelavonturen.

Noodlot

Het jonge stel ging trouwen en landde in Schaesberg. Thomas werkte daar in de steenfabriek. Hij maakte de overstap naar de mijnindustrie omdat dat beter verdiende. Er werd een bescheiden welvaart opgebouwd. Het jonge gezin met al snel drie kinderen verhuisde naar een ruimere nieuwbouwwoning aan de Hertogstraat. Maar in 1961 sloeg het noodlot toe. Na een operatie overleed Thomas onverwachts aan complicaties. Hedi verloor niet alleen haar man, maar als mijnwerkersweduwe ook een groot deel van haar inkomen.

Toch kijk ik terug op een fijne jeugd, met dank aan de warme inzet van twee weduwen, de nabijheid van de Brunssumerheide en zwembad Zeekoelen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen