Video: Straten in Limburg veranderen in rivieren na wolkbreuk

Straten blank in Eygelshoven. © Track88

Een wolkbreuk heeft dinsdagavond voor flink wat wateroverlast gezorgd in Limburg.

Redactie

De lager gelegen delen van Eygelshoven konden de zware regenval van vlak na zes uur niet verstouwen. Op beelden, gemaakt vanuit de pastorie aan de Veldhofstraat, is te zien hoe het kruispunt van de Veldhofstraat, de Torenstraat en de Putstraat veranderd is in een snelstromende rivier. Huizen en kelders ter plekke zijn onder water gelopen. Automobilisten kunnen niet verder.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: Alarmlijn 112 overbelast door meldingen wateroverlast

De kolkende watermassa in het centrum van Eygelshoven trok veel bekijks. Het publiek werd echter vlak voor half acht op ruime afstand gestuurd vanwege een gaslek op de Veldhofstraat. Veel toeschouwers maakten dat ze wegkwamen toen ze de sterke gaslucht roken. Uit voorzorg werden de bewoners van 34 appartementen geëvacueerd en twee winkels ontruimd. Ongeveer 40 personen werden tijdelijk opgevangen in een gemeenschapshuis in de buurt. De bewoners van een zorgcentrum werden intern verplaatst. Rond half elf was de situatie weer veilig en konden alle ontruimde bewoners weer terug naar huis.

Volgens de brandweer was het gaslek ontstaan door de wateroverlast. Naar beneden stromend water had een deel van de stoep weggespoeld en een gasleiding beschadigd.

gaslek door wateroverlast . © Track88

Inmiddels zijn tal van particulieren en ook bedrijven in het centrum getroffen door de wateroverlast. In de plaatselijke fysiotherapiepraktijk wordt met man en macht gewerkt om het water uit de praktijk te krijgen. De straten liggen bezaaid met meegesleurde kasseien.

De straten liggen bezaaid met kasseien. © Track’88

Winkels onder water. © Track88

Treinverkeer

Niet alleen in Eygelshoven kwamen straten blank te staan. Dit was ook het geval in Landgraaf, Kerkrade en Ulestraten.

Tussen Heerlen en Herzogenrath is geen treinverkeer mogelijk. Arriva zet vervangend busvervoer in. Bij Eygelshoven heeft het water ballast onder het spoor weggespoeld. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van meer dan een uur. Naar verwachting duurt de stremming van het treinverkeer nog tot na middernacht.

Ook in Ulestraten staan de straten blank. © De Limburger

„We weten dat diverse straten blank staan. Brandweer en gemeente zijn hier druk mee. Indien er geen levensbedreigende situatie is verzoeken wij geen 112 te bellen”, laat de politie weten op Twitter.

Het spoor bij station Bunde is niet meer berijdbaar. © De Limburger

Station Bunde. © Track’88

Elders in Zuid-Limburg is op meerdere plaatsen de bliksem ingeslagen. Bij station Bunde komt het water bijna tot het perron. In Meerssen centrum stroomde het water hard naar beneden. Tussen Sittard en Maastricht rijden geen treinen. Naar verwachting duurt dit nog tot 23.00 uur.

Ook in Meerssen en Bunde veel wateroverlast. © Track88

Midden-Limburg

Ook bij de brandweer in Midden-Limburg kwamen in de loop van de avond meldingen binnen van wateroverlast. Daar beperkt het zich tot ondergelopen kelders, met name in Susteren, Maasbracht en Linne.

Op diverse wegen in Susteren waren door de hevige regenval tevens meerdere putdeksels omhoog gekomen.

Code oranje

Het KNMI heeft vanwege de ernst van de buien code oranje afgekondigd voor Limburg. Vanwege de lage treksnelheid van de buien kan er volgens het weerinstituut de komende uren nog veel neerslag bij vallen. In de loop van de avond doven de buien geleidelijk uit.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal