Nog geen treinen tussen Sittard en Maastricht na noodweer

Print
Nog geen treinen tussen Sittard en Maastricht na noodweer

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Maastricht / Itteren / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Als gevolg van het noodweer boven Zuid-Limburg dinsdagavond rijden er woensdag geen treinen tussen Sittard en Maastricht en Heerlen en Herzogenrath. Arriva en de NS zetten bussen in. Arriva wijst als oorzaak op „de hevige weersomstandigheden van gisteravond”.

Naar verwachting gaan de treinen tussen Heerlen en Herzogenrath rond 16.00 uur en tussen Sittard en Maastricht rond 18.30 uur weer rijden.

Ondertussen hopen in de loop van woensdag tientallen inwoners van het Kerkraadse stadsdeel Eygelshoven weer op het gas aangesloten te worden.

Lees ook: Straten in Limburg veranderen in rivieren na wolkbreuk

Door de modderstromen tijdens de slagregens ontstond een gaslek op de Veldhofstraat in Eygelshoven, waaraan Enexis de handen vol heeft. Woningen werden ontruimd, de bewoners van een zorgcentrum moesten hun appartementen verlaten en een supermarkt werd noodgedwongen gesloten.

Aan het eind van dinsdagmiddag kondigde het KNMI code geel aan voor Limburg, maar tijdens het hevige noodweer in het zuiden van de provincie werd dat opgeschaald naar code oranje. Door de forse neerslag liepen ook veel kelders elders in Zuid-Limburg onder, stonden straten blank en winkels onder water. Plaatselijk viel meer dan 100 millimeter regen. De brandweer richtte in vier kazernes alarmcentrales in. Vanuit de kazernes in Maastricht, Gulpen, Heerlen en Sittard werden de hulpacties gecoördineerd.

De riolen konden de watervloed niet aan, waardoor putdeksels op talloze plaatsen omhoog geduwd werden. Ook sleurde de stroom kasseien mee. Een met veel overheidsgeld aangelegd bassin tegen wateroverlast aan de Visweg in Meerssen begaf het, waardoor het water van de straten bruine modderstromen maakte.

Lees ook: CDA Kerkrade bepleit tegemoetkoming gedupeerden wateroverlast

Het treinverkeer tussen Heerlen en Herzogenrath en tussen Maastricht en Sittard moest worden stilgelegd. Steen onder de bielzen, dwarsliggers en spoorstaven van het spoor in Eygelshoven spoelden over een lengte van zeker vijftien meter weg. De rails bij het station in Bunde waren door het hoge water niet eens meer zichtbaar. Roda JC gelastte een oefenduel af.

Omdat er nauwelijks wind was, bleven de onweersbuien lang boven het zuiden van Limburg hangen. Pas later in de avond bereikte het regenfront Midden-Limburg, maar inmiddels was dat in kracht en omvang afgenomen. De overlast daar bleef voornamelijk beperkt tot ondergelopen straten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen