‘Duizenden banen op de tocht door stoppen steun kabinet’

Print
‘Duizenden banen op de tocht door stoppen steun kabinet’

Afbeelding: ANP

Er staan duizenden banen op de tocht in de reis- en luchtvaartbranche als het kabinet per 1 oktober stopt met de loonsteun. Ook de horeca verwacht klappen, blijkt uit een rondgang.

„Een groot deel van de wereld zit nog steeds op slot”, zegt directeur Frank Oostdam van reiskoepel ANVR. „Dit is een klap in het gezicht, we zitten nog aan het begin van het herstel. Volgend jaar gaat het waarschijnlijk wel weer aardig, maar dit jaar nog niet.” De reis- en luchtvaartsector heeft nog steeds te maken met reisrestricties. Ook een ‘mooie’ zomer zit er misschien niet eens in, vanwege de toenemende reisrestricties als gevolg van de Deltavariant van het coronavirus.

Het kabinet maakte dinsdagmiddag bekend dat het bedrijfsleven na 1 oktober op eigen kracht verder moet. De reisbranche krijgt bijval van ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland en vakbond CNV. Volgens hen is nog te vroeg om nu al te zeggen dat de coronasteun voor bedrijven in het vierde kwartaal niet meer nodig is. „Veel bedrijven zijn nog niet hersteld van de coronacrisis. Deze abrupte afbouw brengt veel ondernemers onnodig in de problemen. En daarmee werkenden in veel sectoren die onder druk staan”, zegt CNV-voorman Piet Fortuin.

Verre reizen

Naar schatting wordt maar 30 tot 40 procent van de omzet in de reisbranche gedraaid ten opzichte van voor de coronacrisis. De reisbranche denkt nog zeker tot begin volgend jaar steun nodig te hebben. „Er staan nog duizenden banen op de tocht, vooral bij specialisten voor verre reizen, die nu geen kant op kunnen. Dit besluit van kabinet leidt tot faillissementen en ontslagen”, zegt Oostdam.

„We kunnen de eigen broek ophouden, maar daar is wel verstandig beleid van de overheid voor nodig ten aanzien van corona. Niet elke week iets nieuws verzinnen ten aanzien van reizen en vasthouden aan de huidige kleurcodes en bijbehorende maatregelen. Dat geeft luchtvaartmaatschappijen en de klanten duidelijkheid”, reageert voorman Marnix Fruitema van de Nederlandse luchtvaartkoepel Barin.

Horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vreest dat hotels in met name de grote steden flinke klappen gaan krijgen. Zij zijn vooral afhankelijk van het internationale toerisme en bijvoorbeeld zakenreizen, en de perspectieven daarvoor zijn dit jaar nog niet zo gunstig. „Sommige hotels in de grote steden zullen het niet redden door deze kruideniersmentaliteit van het kabinet. De gezondheidscrisis mag dan voorbij zijn, maar de economische crisis voor horecaondernemers nog niet”, zegt directeur Dirk Beljaarts. „Er is maatwerk nodig voor bedrijven waarvoor het herstel nog uitblijft.”