Al meer dan 100 schademeldingen na noodweer in Limburg

 © Bas Quaedvlieg

Redactie

Het noodweer van dinsdagavond heeft verzekeraar Interpolis ruim honderd schademeldingen aan huizen uit Limburg opgeleverd. De meldingen gaan over ondergelopen kelders en garages, blank staande vloeren, verwoeste tuinen en verzakkingen van de oprit, vertelt een woordvoerder.

Tot 12.00 uur woensdagmiddag kreeg de verzekeraar in totaal 138 meldingen binnen, allemaal vanwege het noodweer. Daarvan ging 80 procent over de provincie Limburg. „Een aantal gemeenten met een hoog aantal meldingen springt eruit, zoals Landgraaf, Kerkrade en Meerssen”, aldus de woordvoerder van Interpolis. De verzekeraar doet geen uitspraken over de hoogte van het schadebedrag. Onbekend is hoeveel schademeldingen er in totaal zijn binnengekomen, omdat de Bond van Verzekeraars dit op lokaal niveau niet inventariseert.

Lees ook: Grote gaten geslagen in Meerssense waterbuffers: ‘10.000 liter per seconde, daar is níets tegen bestand’

Een dag na het noodweer: Eygelshoven dweilt en ruimt de rotzooi op . © De Limburger

Code geel

Aan het einde van de dinsdagmiddag gaf het KNMI code geel af voor Limburg, maar tijdens het hevige noodweer in het zuiden van de provincie werd dit al snel bijgesteld naar code oranje. Omdat er weinig wind was, verplaatsten buien zich nauwelijks. Plaatselijk viel meer dan 100 millimeter regen.

Lees ook: Video: Water centimeters hoog in filmzaal bioscoop Royal Echt: ‘Had iets weg van een zwembad’

Om wateroverlast te voorkomen, adviseert de woordvoerder van Interpolis om dakgoten regelmatig schoon te maken en te zorgen dat er genoeg groen om je woning is, zodat water kan weglopen. „Maar in Zuid-Limburg viel natuurlijk zoveel water dat door de straten stroomde, daar zijn niet alle preventiemaatregelen tegen bestand.”

Lees ook: Een dag na het noodweer: Eygelshoven dweilt en ruimt de rotzooi op

Ravage door wateroverlast. © Track88

De schade als gevolg van de wateroverlast in Zuid-Limburg wordt geschat op vele tonnen. MainPlus Schadeherstel, dat schade afhandelt voor grote Nederlandse verzekeraars, heeft tot dusver vijftien meldingen ontvangen, bijna alle uit Parkstad. Daarbij vallen twee soorten schade op. ,,Ten eerste gaat het om hemelwater dat via daken en ramen is binnengedrongen omdat de afvoeren het niet meer aankonden. Daarnaast zijn er natuurlijk kelders en souterrains ondergelopen door al het water dat al in rivieren door de straten loopt”, zegt Gerard van Engelenburg van MainPlus. De schade leidt volgens hem met name tot natte opstallen en beschadigde vloeren. Ook zijn veel inboedels beschadigd geraakt doordat water huizen is binnengedrongen. ,,Daarnaast zijn riolen overstroomd, waardoor er ook veel rioolverontreiniging is ontstaan.”

Hij schat de totale schade nu op enkele tonnen. Maar omdat het bedrijf lang niet alle schade afhandelt en er nog zeker nieuwe meldingen worden verwacht, gaat Van Engelenburg uit van totaalbedrag dat een veelvoud van ‘enkele tonnen’.