Wapenstilstand in ‘worstenruzie’ EU en Britten

 © Getty Images

ANP

Een handelsconflict tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over worsten en ander vlees uit de koeling is voorlopig afgewend.

Groot-Brittannië mag de vleeswaren drie maanden langer blijven leveren aan Noord-Ierland, zijn Brussel en Londen overeengekomen.

Veel Noord-Ieren zijn gehecht aan hun Britse worsten, maar sinds de Brexit zijn die in Noord-Ierland eigenlijk niet langer welkom. Noord-Ierland hoort weliswaar bij het Verenigd Koninkrijk, dat sinds dit jaar ook in de praktijk niet langer tot de EU behoort. Maar de EU-regels gelden er nog wel, om te voorkomen dat er een grens zou worden opgetrokken tussen Ierland en Noord-Ierland. En de EU weert gekoelde vleeswaren van buiten de unie.

De Noord-Ierse supermarkten kregen al een halfjaar de tijd om nieuwe leveranciers te vinden, maar die periode loopt morgen af. En nog niet iedereen is daar klaar voor, erkent de EU. Daarom geeft zij drie maanden langer respijt, tot 30 september.

Ook voor problemen met de aanvoer van andere goederen zijn oplossingen gevonden, zegt de EU. Zo kunnen bepaalde medicijnen vanuit Groot-Brittannië geleverd blijven worden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal