Start van wietexperiment voor onbepaalde tijd uitgesteld

Print
Start van wietexperiment voor onbepaalde tijd uitgesteld

Afbeelding: Getty Images

Maastricht / Itteren / Heerlen / Hoensbroek -

De start van het wietexperiment in tien Nederlandse steden, waaronder Heerlen en Maastricht, is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Het was de bedoeling dat de proef met de legale levering, inkoop en verkoop van cannabis dit najaar van start zou gaan, maar er zijn nog te veel onzekerheden. Zo hebben de telers meer tijd nodig om kwalitatief goede hasj te kunnen leveren.

Dat schrijft de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de gemeenteraad. Arnhem behoort net als onder andere Heerlen, Maastricht en Almere tot de tien steden die meedoen aan de proef. De vier grote steden doen niet mee, omdat ze het niet eens waren met de opzet van het experiment.

Het experiment met de gesloten coffeeshopketen, zoals het officieel heet, moet uitwijzen of het mogelijk is om de teelt van cannabis legaal te maken. Nu kopen coffeeshops de wiet illegaal aan de achterdeur. Dat zorgt voor criminaliteit, overlast en gezondheidsproblemen. Het experiment gaat vier jaar duren.

Er zijn ondertussen na een strenge selectie telers uitgekozen. Als die voldoende wiet kunnen aanbieden binnen de grenzen van het experiment wordt een nieuwe startdatum gekozen. De ministers van Justitie en van Volksgezondheid houden de burgemeesters op de hoogte, aldus Marcouch.