Burgemeester Halsema biedt excuses aan voor rol Amsterdam in slavernijverleden

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam tijdens de herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. © ANP

Burgemeester Femke Halsema heeft namens het stadsbestuur van Amsterdam excuses aangebonden voor de rol die de hoofdstad heeft gespeeld in het slavernijverleden. Ze deed dat tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Amsterdamse Oosterpark.

Redactie

„Voor de actieve betrokkenheid van het Amsterdamse stadsbestuur bij het commerciële systeem van koloniale slavernij en de wereldwijde handel in tot slaaf gemaakten bied ik, namens het college van burgemeester en wethouders, excuses aan”, zei Halsema.

De burgemeester zei in haar toespraak dat „geen enkele nu levende Amsterdammer schuld heeft aan dat verleden”. Het stadsbestuur wil daar wel verantwoordelijkheid voor nemen, want dat staat „in een niet-onderbroken lijn met het bestuur van haar voorgangers”, legde de burgemeester uit.

Onvoorwaardelijke erkenning

„Ook met die regenten en burgemeesters, wier handelen wij verafschuwen.” Volgens Halsema is het tijd „om het grote onrecht van de koloniale slavernij te metselen in de identiteit van onze stad. Met een ruimhartige en onvoorwaardelijke erkenning.”

Amsterdam is de eerste gemeente in ons land die formeel excuses maakt. Ook Utrecht, Den Haag en Rotterdam overwegen dit te doen. Britse steden als Londen, Liverpool en Chicago en Charleston in de Verenigde Staten gingen Amsterdam al voor.

Lees ook: Rapport: Nederland moet excuses aanbieden voor slavernijverleden

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal