Opening expositie over historie kloosterbrandweer Steyl tijdens open dag Ketelhuis

Print
Opening expositie over historie kloosterbrandweer Steyl tijdens open dag Ketelhuis

De tentoonstelling werd vorig jaar al ingericht. Afbeelding: Stichting Behoud Monumenten Steyl

Steyl -

De opening van de uitgestelde brandweertentoonstelling is op 11 juli het hoogtepunt van de open dag in het Ketelhuis in Steyl.

De kloosters in Steyl hadden vroeger een eigen brandweer. De expositie over de historie van dit korps zou vorig jaar plaatsvinden, maar werd als gevolg van de lockdown uitgesteld. De voormalige papierloods van de vroegere kloosterdrukkerij is geheel ingericht de stijl van rond 1920. Tevens worden foto’s van de eerste brandweer gemeente Tegelen getoond.

Het Ketelhuis werd meteen na de corona-uitbraak gesloten en gaat nu weer voor het eerst open. Tijdens de open dag is de oudste stoommachine van het Ketelhuis in bedrijf. In de kelders zijn verder stands ingericht met zo’n 25 beroepen die kloosterlingen honderd jaar geleden uitoefenden. De kloostergemeenschappen waren destijds geheel zelfvoorzienend. Ze hadden een eigen elektriciteitscentrale, een drukkerij, enkele boerderijen en zelfs een brouwerij.

De open dag duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Het Ketelhuis is bereikbaar via de poort van de kloostertuin aan de Parkstraat. Kijk ook op www.monumentensteyl.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu