Churandy Martina en Keet Oldenbeuving Nederlandse vlaggendragers

Keet Oldenbeuving en sprinter Churandy Martina. 

Keet Oldenbeuving en sprinter Churandy Martina. © ANP

Skateboardster Keet Oldenbeuving en sprinter Churandy Martina zijn tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio de Nederlandse vlaggendragers. Dat heeft het chef de mission Pieter van den Hoogenband donderdagavond bekendgemaakt.

redactie

De sport skateboarden debuteert in Tokio op de Olympische Spelen en de pas 16-jarige Oldenbeuving werd in die discipline al eens Europees kampioen. Zij is de benjamin van de olympische ploeg en vertegenwoordigt een nieuwe sport.

De deze week jarige Martina (nu nog 36) behoeft minder uitleg. De op de Nederlandse Antillen geboren hardloper gaat voor de vijfde keer naar de Olympische Spelen in de moeder aller sporten. Met deze keuzes zijn er twee verschillende generaties sporters prominent aanwezig tijdens de ceremonie.

Twee vlaggendragers

Voor het eerst in de geschiedenis zijn er twee vlaggendragers tijdens de openingsceremonie. De UCI wil zo de gelegenheid geven om elk land zowel een man als een vrouw hiervoor te laten afvaardigen.

Op 23 juli vindt de openingsceremonie plaats. Om 20.00 uur lokale tijd (13.00 uur in Nederland) zal het olympisch vuur worden aangestoken. Het is nog onduidelijk hoe de ceremonie er precies uit zal zien vanwege alle beperkingen als gevolg van het coronavirus.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee