Minister: geen lockdowns in Duitsland meer voor gevaccineerden

Print
Minister: geen lockdowns in Duitsland meer voor gevaccineerden

Afbeelding: ANP/HH

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft gezegd dat mensen die tegen Covid-19 zijn gevaccineerd, niet meer in lockdown hoeven bij een nieuwe opleving van het virus. Ook kunnen ze genieten van meer vrijheden dan niet-gevaccineerden.

„Zolang er geen mutaties zijn die van invloed zijn op de bescherming door vaccins, betekent volledig gevaccineerd zijn dat beperkingen van het soort dat we afgelopen winter hebben gezien niet nodig zijn”, vertelde Spahn aan verslaggevers in Berlijn.

Lees ook: Deltavariant grijpt wereldwijd razendsnel om zich heen: hoe verstandig zijn versoepelingen nu?

Versoepeld

Duitsland heeft nu lage infectiecijfers en heeft de meeste coronabeperkingen al versoepeld, maar de bezorgdheid neemt toe over de verspreiding van de besmettelijkere Delta-variant. De regering houdt rekening dat het aantal gevallen weer zal stijgen door het reizen in de zomer.

Spahn herhaalde zijn oproep aan de Duitsers om een vierde besmettingsgolf dit najaar te voorkomen. „Hoe meer mensen zich deze zomer laten vaccineren, hoe beter het najaar zal zijn”, zei hij.

Boodschappen

De stafchef van bondskanselier Angela Merkel, Helge Braun, zei eerder vrijdag dat wetenschappers het erover eens zijn dat volledig gevaccineerden „niet echt een risico lopen of een gevaar voor anderen vormen.” Gevaccineerden zouden daarom dingen moeten kunnen doen als boodschappen doen of concerten bijwonen, zei Braun tegen de omroep MDR.