Pogacar rijdt Van der Poel uit het geel, Wout Poels pakt bolletjestrui

Print
Pogacar rijdt Van der Poel uit het geel, Wout Poels pakt bolletjestrui

Mathieu van der Poel moest lossen in het geel. Afbeelding: ANP

/ Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

De Sloveen Tadej Pogacar van de ploeg UAE-Team Emirates heeft de eerste Alpenrit in deze Tour de France benut om de leiderstrui te veroveren.

De winnaar van de Tour van vorig jaar reed op de laatste drie cols uit de achtergrond naar voren. Mathieu van der Poel, die voor de zesde dag de gele trui droeg, staakte zijn verzet op de voorlaatste col en kwam op ruime achterstand binnen.

De achtste etappe, van Oyonnax naar Le Grand-Bornand, werd gewonnen door de Belg Dylan Teuns. De renner van Bahrain kwam alleen aan. Achter hem sprintte de Spanjaard Ion Izagirre naar de tweede plaats, voor de Canadees Michael Woods en Pogacar.

Lees ook: Tourrenners blijken langer te leven: hoe (on)gezond is het rijden van de Tour de France?

Zondag volgt een tweede bergrit met aankomst in skioord Tignes. De dag erna is de eerste rustdag.

Poels verovert bolletjestrui

De leiding in het bergklassement in de Tour is opnieuw in Nederlandse handen. Nadat eerder Tourdebutant Ide Schelling enkele dagen de bolletjestrui droeg, mag nu Wout Poels van Bahrain zich in die outfit hullen.

De renner uit Blitterswijck veroverde zaterdag in de achtste etappe voldoende punten om zijn Sloveense ploeggenoot Matej Mohoric van de eerste plaats te stoten. Ook Mathieu van der Poel leidde het bergklassement een dag, maar omdat hij al in het bezit was van het geel mocht Schelling de bolletjestrui blijven dragen.

.