Van der Poel beslist maandag of hij Tour gaat verlaten

Print
Van der Poel beslist maandag of hij Tour gaat verlaten

Mathieu van der Poel. Afbeelding: ANP

Mathieu van der Poel beslist waarschijnlijk maandag of hij de Tour de France gaat verlaten. „Ik ga daar op de rustdag wel over nadenken”, zei de Nederlander van Alpecin-Fenix na de eerste Alpenrit in de Tour.

„Het is wel leuk in de Tour eigenlijk. Ik wou heel graag tot Parijs blijven, maar ik denk dat de ploeg dat liever niet heeft.” Van der Poel mikt op goud in het mountainbiken op de Olympische Spelen.

Lees ook: Pogacar rijdt Van der Poel uit het geel, Wout Poels pakt bolletjestrui

Van der Poel kwam met een achterstand van ruim 20 minuten op de Belgische etappewinnaar Dylan Teuns over de finish. Hij verloor zijn gele leiderstrui aan Tadej Pogacar, de Sloveense winnaar van de Tour van vorig jaar.

Te hoog

„Het tempo lag te hoog. Dat lijkt me duidelijk”, zei Van der Poel die zijn verzet op de voorlaatste col staakte. „Ik ben daarna in een rustig tempo naar de finish gereden. Ik had snel het besef dat het ‘m niet ging worden. Dan heeft het niet veel nut om door te rijden. Ik was vrij in orde, ook bergop. daar ben ik wel tevreden over.”

Lees ook: Tourrenners blijken langer te leven: hoe (on)gezond is het rijden van de Tour de France?

„Ik heb genoten van de gele trui”, vervolgde hij. „Zelfs in deze etappe nog, het was een redelijk straffe rit. Het publiek was fantastisch. Het was boven verwachting. Ik heb langer dan ik aanvankelijk dacht in de gele trui kunnen rijden. Maar ik heb nu ook andere doelen. En ik heb hier niets meer te winnen. Deze Tour is meer dan geslaagd, met een ritzege en zes dagen in het geel.”

De Tour gaat zondag verder met een zware bergetappe met aankomst in skioord Tignes.