Hogere prijs aan de pomp door strijd binnen OPEC+

Print
Hogere prijs aan de pomp door strijd binnen OPEC

Afbeelding: Sven Hoppe/dpa

De toekomst van oliekartel OPEC en diens bondgenoten als Rusland (OPEC+) staat onder druk nu de Verenigde Arabische Emiraten weigerden hun handtekening te zetten over een nieuwe deal over productiebeperkingen. De diplomatieke strijd die wordt gevoerd zal niet alleen de olieprijs voor volgend jaar bepalen, maar ook de toekomst van de wereldwijde energie-industrie, aldus kenners in de markt.

De VAE blokkeerden vrijdag een OPEC+-deal om de productie te verhogen. Daarmee dwingt Abu Dhabi zijn bondgenoten in een moeilijke positie. Of er wordt aan de eisen van het land voldaan, of het bondgenootschap wordt ontrafeld. Het uitblijven van een akkoord zou de toch al krappe markt verder onder druk zetten, met vermoedelijk stevige prijsstijgingen tot gevolg. Maar het kan ook de andere kant op gaan. Als OPEC+ uiteenvalt, is het mogelijk ieder voor zich, waarbij landen de markten mogelijk weer zullen overspoelen met olie. Daarmee zouden de prijzen, net als een jaar eerder kunnen crashen, wat weer tot een crisis in de sector kan leiden.

Bluf

Zoals bij alle onderhandelingen kan er sprake zijn van bluf. Eind vorig jaar opperde Abu Dhabi het idee om de OPEC te verlaten. Het land heeft daar nu vooralsnog niet mee gedreigd. Een exit zou vrijwel zeker een prijzenoorlog ontketenen en in dat scenario verliest iedereen, zo klinkt het. De onderhandelingen tussen de OPEC+-landen worden naar verwachting maandag weer hervat.

Van de VAE is bekend dat ze meer olie wil oppompen nadat het miljarden had uitgegeven aan verhoging van de productiecapaciteit. Op een bepaald moment zullen de andere leden van de alliantie waarschijnlijk de nieuwe status van Abu Dhabi moeten erkennen.

De huidige productieovereenkomst van OPEC+ loopt af in april 2022. Saoedi-Arabië en Rusland, met de steun van alle andere OPEC+-landen, willen de overeenkomst verlengen tot eind volgend jaar. De VAE hebben het idee van een verlenging van de bredere overeenkomst afgewezen tenzij hun zogeheten baseline, de maximale olieproductie per dag, wordt verhoogd. Door die opstelling is het voorstel waarover Moskou en Rijaad hebben onderhandeld, in feite in de prullenbak verdwenen.

Lees ook: Pijn voor autorijders aan de pomp is fijn voor staatskas

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee