Jan Smit kijkt uit naar Muziekfeest op het Plein: ’Ik heb álles gemist’

Jan Smit kijkt uit naar Muziekfeest. © De Telegraaf

Bart Wijlaars Bron: De Telegraaf

Je moet één jaartje overslaan vanwege de pandemie en het is zomaar twee jaar geleden dat er voor het laatst een Sterren Muziekfeest op het Plein plaatsvond. Woensdag is het weer zover en uiteraard is presentator Jan Smit er ook bij in Arnhem.

Met namen als Jeroen van der Boom, Tino Martin, Jannes, Frans Duijts en Donnie op het affiche zal het een Muziekfeest worden zoals we dat kennen.

Maar anders dan anders, begint Smit: „Geen marktplein dit keer, met vaak zo’n markante kerk op de achtergrond, maar een binnenplaats in het Nederlands Openluchtmuseum. Ik heb het zelf nog niet gezien, maar het belooft een hele mooie locatie te worden.”

Licht aan horizon

Ook anders dan anders: „Geen 25.000 toeschouwers dit jaar, maar 2500 (middels Testen voor Toegang, red.). Toch voelt het als licht aan de horizon. Als je me vraagt of ik het Muziekfeest gemist heb dan is dat natuurlijk zo. Maar niet eens specifiek. Ik heb álles gemist. De hele branche heeft ruim een jaar op z’n gat gelegen. Des te mooier dat we nu wél weer iets kunnen doen. Volgend jaar is dan hopelijk alles weer zoals normaal”

De Volendammer is sinds de allereerste editie in 2005 de vaste presentator van de bijna vier uur durende shows. „Het voelt een beetje als een kindje. Alsof we met elkaar zijn meegegroeid.”

Muziek verbindt

„Wat ik zelf zo mooi vind is dat we op de eerste plaats een podium bieden aan al wat het Nederlandstalige te bieden heeft. Maar in algemenere zien zie je hier letterlijk dat muziek verbindt. Eerst bij de opnames zelf, die écht een avond uit bieden. Vervolgens wordt dat gemonteerd naar tv-uitzendingen en ook daar hoor ik over dat mensen er thuis echt wat gezelligs van maken.”

Daarmee doelt Smit op de breedst denkbare doelgroep. „Ik zie opa’s en oma’s met kleinkinderen op de schouders. Ik zie dronken jongeren die voor hun gevoel keihard aan het stappen zijn. Ik zie de échte fans, die artiesten door het hele land achterna reizen. Ik heb zelfs af en toe verdwaalde toeristen gezien, met zo’n blik van: wat is dit? Hoe dan ook: alleen maar blije gezichten en dat is zó mooi.”

Bijkomstigheid

Waar hij zelf daarnaast erg naar uitkijkt: „Ik ga woensdag eindelijk collega’s weer zien. Een mooie bijkomstigheid van het Muziekfeest is dat waar we normaal vaak slechts vluchtig contact hebben, we hier wat meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen. Dat presenteren en zingen is leuk, maar dit óók”, klinkt het eerlijk.

Een laatste blik op de weersvoorspellingen leert dat het tijdens de opnames iets meer dan twintig graden kan zijn in Arnhem, met zowel kans op zon als regen. Het zal wel, vindt Smit. „We zijn al zo vaak weggeregend, geroosterd en weggewaaid; dit klinkt als T-shirt-weer en dat is ideaal. Maar of het dit keer heel veel uitmaakt, dat weet ik niet...”

Sterren Muziekfeest op het Plein vindt 7-7 plaats in Openluchtmuseum, Arnhem. De vier tv-uitzendingen beginnen vrijdag 9-7 om 20.30 uur op NPO 1.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal