Documentaire over bedevaartsoord: ‘Ook in Lourdes is het soms een beetje carnaval’

Print
Documentaire over bedevaartsoord: ‘Ook in Lourdes is het soms een beetje carnaval’

Still uit de trailer van de film Lourdes. Afbeelding: YouTube

Heerlen / Hoensbroek / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Maastricht / Itteren -

Bedevaart en bezinningstoerisme gaan goed samen. En ook tijdens een pelgrimage mag je het leven vieren, zei Matheu Bemelmans van de jubilerende Stichting voor de Pelgrim zondag bij de nabespreking van de film ‘Lourdes’ in filmhuis De Domijnen.

Om op bedevaart te gaan hoef je niet gelovig te zijn. Steeds meer mensen zoeken naar zingeving. Daarvoor is dan ook een groeiend aanbod op het gebied van bezinningstoerisme. En daar is niks mis mee, zegt Matheu Bemelmans van de Stichting voor de Pelgrim, die dit jaar een eeuw bestaat.

Bemelmans spreekt deze zondagavond in het filmhuis in Sittard na de vertoning van de documentaire Lourdes. In de zaal zitten enkele tientallen bezoekers, waarvan meer dan de helft Lourdes ook zelf bezocht. Dat is overigens niet het enige bedevaartsoord, integendeel. Ooit was Sittard zelf een stad, waar met name de basiliek vele duizenden pelgrims trok. Aan de vele pelgrims dankt het Sittardse station zijn lange perron, legt Bemelmans uit. Dat was nodig om de vele reizigers, die vaak met bedden richting Lourdes gingen, op te vangen.

Lees ook: Bedevaartsoord Lourdes blijft populair: ‘Bij pelgrims staat Maria nog steeds op één’

Documentaire over bedevaartsoord: ‘Ook in Lourdes is het soms een beetje carnaval’
Matheu Bemelmans Foto: De Limburger

Zelf was Bemelmans tientallen keren in Lourdes. De afgelopen anderhalf jaar kon dat vanwege corona niet, wellicht dat de film over het bedevaartsoord hem mede daarom nu weer zo aangrijpt. De documentaire schetst in vaak snelle beelden de verhalen van zieken, gehandicapten, zigeuners, hoeren en andere bezoekers aan Lourdes. Maar ook van de geestelijken en de vrijwilligers die hen verzorgen. Daar zijn opvallend veel jongeren bij. En die willen net als iedereen ook wel eens uit de band springen. Ze kletsen, drinken op zijn tijd een biertje (of twee), zingen en dansen. „Ook in Lourdes is het soms een beetje carnaval”, lacht Bemelmans.

Kritiek

Hij heeft ook een puntje van kritiek bij de film. Daarin ligt veel nadruk op de zieken en gehandicapten, die hopen op een wonder. Dat geldt volgens Bemelmans voor de meeste bezoekers niet. „Iemand die met één been naar Lourdes gaat, weet dat hij niet met twee benen terugkomt. De meeste mensen zoeken daar naar zingeving, naar troost en dankbaarheid.”

Saamhorigheid

De Stichting voor de Pelgrim ontstond precies een eeuw geleden als Organisatie Limburgse Bedevaarten. In de hoogtijdagen gingen vele duizenden mensen mee, nu zijn het er buiten coronatijd nog twee- tot drieduizend per jaar. Wat er zo bijzonder is aan een pelgrimage? „De saamhorigheid. Iedereen praat met elkaar. Mensen die je niet kent vertellen je hun hele levensverhaal. En het feit dat het daar gewoon is om naar de mis te gaan. In Nederland is dat tegenwoordig wat bijzonder. Maar Nederland is een uitzondering. In Lourdes kom je de wereldkerk tegen, mensen uit allerlei landen waar de kerk nog groeit.”

Lees ook: Opinie: Het evangelie van Jezus Christus is oersterk, maar dan moet je mensen dat inspirerende verhaal wel vertellen

Vanwege corona lagen de bedevaarten afgelopen tijd stil, nu komen ze weer langzaam op gang.

Lees ook: Geen lachen, huilen, bidden, knuffelen: Lourdes-reizen voor eerst in 99 jaar afgelast

Normaal gaan er drie miljoen mensen per jaar, afgelopen jaar waren dat er volgens Bemelmans 100.000 (waarvan ruim vierhonderd via zijn stichting), dit jaar dubbel zoveel. Hij hoopt dat de bedevaarten komend najaar of volgend jaar weer op gang komen.

De film Lourdes is woensdag te zien in de filmhuizen in Sittard, Heerlen en Maastricht (in Maastricht ook dinsdag).

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee