Vega op de bbq: salade van geroosterde groenten en halloumi

Print
Vega op de bbq: salade van geroosterde groenten en halloumi

Afbeelding: Studio Philippi

Zodra de zon zich laat zien, gaat de barbecue aan. De barbecue is een geweldige hulp om niet alleen vlees en vis, maar ook groenten extra smaak te geven.

Steeds meer mensen eten flexitarisch, zetten een of meerdere dagen per week geen vlees of vis op tafel. Vaak is het een bewuste keuze, maar vooral ook omdat een dag zonder vlees bijdraagt aan een lekker en afwisselend eetpatroon.

De trend van minder vlees zet ook door in de buitenkeuken. Op de barbecue worden groenten gegrild, pizza’s en brood gebakken en zelfs kaas gerookt. Boven de gloeiende kolen ontstaat een extra dimensie.

Halloumi is een perfecte kaas voor op de barbecue. De stevige, zoute kaas uit Cyprus doet denken aan feta en wordt oorspronkelijk gemaakt van schapen- en/of geitenmelk. Tegenwoordig is er ook een variant van koemelk. Voordat de kaas zijn vorm krijgt, wordt de wrongel eerst verhit. Hierdoor smelt halloumi nauwelijks en is de kaas ideaal om te bakken of grillen.

Eet halloumi vooral meteen na het grillen, nog warm. Koud wordt de kaas taai en rubberachtig. Halloumi is inmiddels ook in veel supermarkten verkrijgbaar, in de kaaskoeling bij de feta.

Halloumi en groenten op de bbq

Bereidingsduur: 3o minuten

Voor 4 personen

Ingrediënten

2 tenen knoflook

1 gele en/of groene courgette, in stukjes

1 aubergine, in blokjes

1 rode paprika, in repen

3 pruimtomaten, in stukken

7 el olijfolie extra vierge

2 takjes tijm, alleen de blaadjes

450 gram halloumi, in plakken van ½ cm

250 gram kikkererwten (uitgelekt uit blik)

2 eetlepels rodewijnazijn

1 bosje platte peterselie, grofgehakt

1 bosje koriander, grofgehakt

- barbecueschaal

Bereiding

1. Steek de barbecue aan. Hak de knoflook fijn. Schep de groenten om met 3 eetlepels olijfolie, de knoflook, de tijmblaadjes en zout en peper naar smaak.

2. Rooster de groenten in een barbecueschaal in 6 tot 8 minuten op de hete barbecue beetgaar. Schep ze regelmatig om. Dep intussen de halloumi droog met keukenpapier en bestrijk met 2 eetlepels olijfolie.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

3. Schep de groenten op een schaal. Meng er de kikkererwten, de laatste 2 eetlepels olijfolie, de rodewijnazijn en de peterselie en koriander door. Breng op smaak met zout en peper.

Maak ook eens deze zomerse salade van Annie voor bij de barbecue

4. Gril de halloumi 1 minuut per kant, tot er mooie grillstrepen ontstaan en de kaas lijkt te smelten. Leg de halloumi bij de groentesalade en eet als deze nog warm en zacht is.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee