Meer jongeren zwijgen over studieschuld, meestal zonder gevolgen

Om een hogere hypotheek te krijgen, is een groot deel van de jongeren bereid hun studieschuld te verzwijgen. Dat blijkt uit een enquête van hypotheekadviseur Viisi. De leugen blijft in de praktijk volgens huizenclub VEH voorlopig meestal onbestraft.

Bron: Telegraaf

Volgens het onderzoek heeft dertig procent van de jongeren (22 -35 jaar) hun studieschuld verzwegen- of is van plan dit te doen. Het percentage is daarmee verdubbeld, vergeleken bij hetzelfde onderzoek dat Viisi twee jaar geleden deed.

Lees ook: Studenten uit pechgeneratie: ’Schuld van €64.000’

„Deze cijfers zijn een levend bewijs van de groeiende wanhoop onder Nederlandse starters op de woningmarkt”, zegt Hergen Dutrieux, mede-oprichter van Viisi Hypotheken.

Frauderegister

Als de geldverstrekker erachter komt dat de klant heeft gelogen over de studieschuld, kan deze het volledige hypotheekbedrag terugvragen. Bovendien kan men opgenomen worden in het frauderegister, wat het onmogelijk of duur maakt om verzekeringen of leningen af te sluiten.

Lees ook: Minister: registreren studieschuld bij BKR gaan we niet doen

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft de verzwijging nog zelden gevolgen. „De bank zal het geleende geld niet direct opeisen als ze er achter komt”, aldus een woordvoerder. „De dreiging is er wel, omdat de hypotheekvoorwaarden wel die mogelijkheid bieden. In de praktijk komen we die situatie niet of nauwelijks tegen, en dan alleen als er meer aan de hand is, zoals aantoonbare fraude op meer punten dan alleen een verzwegen studieschuld.”

Betalingsachterstanden

Ook bij betalingsachterstanden kan de verzwegen studieschuld een probleem worden, zegt VEH. „Maar wij hebben geen verhalen gehoord dat de geldverstrekker om die reden de hypotheek heeft opgeëist.”

Een apart probleem kan volgens VEH ontstaan als je liegt over een studieschuld bij de afsluiting van een een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). „Heb je je studieschuld verzwegen en NHG ontdekt dit, dan zal NHG je niet meer of slechts beperkt helpen. Volledige kwijtschelding van een restschuld kun je dan wel vergeten.”

Lees ook: ‘Alleen rijke jongere kan nog een huis kopen’

VEH benadrukt dat eerlijkheid het langst duurt. „Ons advies: verzwijg de studieschuld niet. Een hypotheek afsluiten met een studieschuld is mogelijk.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal