Hoge Raad oordeelt over veroordeling Wilders

 © Hollandse Hoogte / ANP

De Hoge Raad doet dinsdag uitspraak in de al jarenlang slepende strafzaak tegen PVV’er Geert Wilders over zijn uitspraak over Marokkanen in 2014. De uitspraak wordt rechtstreeks op internet uitgezonden. Tegen het oordeel van de Hoge Raad is geen beroep meer mogelijk.

Bron: ANP

Wilders werd in september vorig jaar in hoger beroep schuldig bevonden aan groepsbelediging, maar hij kreeg geen straf opgelegd. De politicus deed de gewraakte uitspraken tijdens een verkiezingsbijeenkomst in 2014. Hij vroeg de aanwezigen of ze „meer of minder Marokkanen” wilden. Nadat het publiek „minder, minder!” begon te scanderen, antwoordde hij: „Dan gaan we dat regelen.”

„Onnodig grievend”, zegt het hof over deze uitspraken. „Ook al is die gedaan in de context van het politieke debat.” Direct na de uitspraak liet Wilders weten in cassatie te gaan.

De procureur-generaal adviseerde de Hoge Raad eerder al de veroordeling in stand te laten. Het staat de Hoge Raad vrij anders te oordelen.

Het strafproces duurde langer dan gebruikelijk, door onder meer steeds nieuw ingebrachte stukken en een wraking. Ook kenmerkte het proces zich door een ongekend felle strijd tussen Openbaar Ministerie en Wilders en zijn advocaat.

Volgens Wilders was er sprake van politieke beïnvloeding. Hij is ervan overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Het OM heeft dat keer op keer met klem tegengesproken. Het hof was het met het OM eens dat er geen sprake is van een politiek proces. „Het hof ziet geen inmenging van de minister of ambtenaren in de vervolgingsbeslissing of in de strafzaak.”

De procureur-generaal van de Hoge Raad is het ook niet met Wilders eens. Volgens het advies is er „uitvoerig onderzoek” gedaan of er sprake is van onrechtmatige inmenging. En in cassatie „wordt uitgegaan van de feiten zoals die door het hof zijn vastgesteld”.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal