Halsema: ‘Peter R. de Vries vecht voor zijn leven’

Print

Persconferentie driehoek Amsterdam over Peter R. de Vries - 6 juli 2021. Video: De Limburger

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries vecht voor zijn leven. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens een persconferentie van de driehoek. Ze sprak van een „brute, laffe” misdaad.

Halsema noemde De Vries „een nationale held”, die „volstrekt onafhankelijk de rechtsstaat op koers houdt”. „Hij was nog lang niet klaar. Vandaag blijkt dat de gerechtigheid in ons land ver is te zoeken.”

Volgens politiecommissaris Frank Paauw is hij door een schutter van dichtbij neergeschoten. Dat gebeurde nadat hij bij de opnames van RTL Boulevard vandaan was gekomen. Halsema zei dat veel mensen het schietincident hebben gezien. Voor wie dat wil, is slachtofferhulp beschikbaar. Over of de misdaadverslaggever werd beveiligd, worden geen mededelingen gedaan.

Aanhouding

Dinsdagavond heeft de politie drie verdachten aangehouden in verband met de aanslag op Peter R. de Vries. Door getuigen ter plaatse kreeg de politie snel zicht op een mogelijke vluchtauto. Deze auto is op de snelweg A4 staande gehouden, aldus Paauw. Twee verdachten zijn gearresteerd. De mogelijke schutter zit daarbij, zei Paauw.

Lees ook: Vader Tanja Groen: ‘Verschrikkelijk wat er met Peter R. de Vries is gebeurd’

Een derde verdachte is aangehouden op „een locatie in Amsterdam”, aldus de korpschef. Dat zou in Amsterdam-Oost zijn geweest. Volgens Paauw heeft de op de A4 tot staan gebrachte auto de focus bij de politie. Of er een wapen in dat voertuig is gevonden, wilde hij niet zeggen.

Een van de aangehouden verdachten voldoet aan een eerder op de avond verspreid signalement. Over een mogelijk motief wilde de politiechef niks zeggen. De politie is druk bezig met het verzamelen van camerabeelden. In het gebied waar het schietincident plaatsvond, hangen veel camera’s. Of de dader op beelden staat, kon Paauw nog niet zeggen.

Burgemeester Femke Halsema deed nogmaals een dringende oproep de beelden waarop Peter R. de Vries herkenbaar in beeld te zien is, en die op sociale media rondgaan, niet verder te verspreiden.

Rutte

De aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries is een „aanslag op de vrije journalistiek”. Dat zegt demissionair premier Mark Rutte in een eerste reactie op het feit dat De Vries eerder op de avond is neergeschoten in Amsterdam. Zijn gedachten gaan uit naar De Vries en zijn geliefden. „We hopen allemaal vurig, we bidden, dat hij deze aanslag overleeft”, zei de minister-president. Hij noemde de schietpartij „schokkend en niet te bevatten”. De Vries is „bij uitstek een vertegenwoordiger” van die vrije pers, zegt Rutte.

Eerder zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat De Vries „vecht voor zijn leven”. Dat de bekende misdaadverslaggever de schietpartij overleeft „is nu het belangrijkste”, zegt de premier hierover. „En we zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat het recht zijn beloop heeft.”

Rutte reageerde kort na de persconferentie in Amsterdam op het incident. Hij was samen met justitieminister Ferd Grapperhaus op diens ministerie in Den Haag voor topoverleg met onder anderen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Op dit moment worden geen verdere maatregelen aangekondigd.

Grapperhaus

De aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries „beschadigt onze samenleving”, zegt demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus. Journalisten moeten volgens hem in alle vrijheid onderzoek kunnen doen. „Die vrijheid is vanavond hevig aangetast.”

Grapperhaus zegt te bidden voor De Vries, die hij kent als „een bewonderenswaardige strijder tegen onrecht, altijd opkomend voor de onderliggende partij”. Politie en justitie zullen er volgens de bewindsman „alles aan doen om alle feiten boven water te krijgen”.

Ministers

Demissionair minister Arie Slob (Media) noemt de aanslag op Peter R. de Vries een „brute aanval op de journalistiek, de persvrijheid en daarmee op onze democratie. Dit mogen we nooit tolereren.” De bewindsman spreekt van een ‘afschuwelijk drama”.

Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) noemt de „verschrikkelijke aanslag op Peter R de Vries een aanslag op onze democratische rechtsstaat. De vrije nieuwsgaring maakt daar onlosmakelijk deel van uit”, twittert Ollongren. Ze noemt De Vries „een uitzonderlijk journalist en een vakman pur sang. Mijn gedachten zijn bij hem en zijn naasten”.