Japan besluit donderdag over toeschouwers bij Spelen, Oranjevrouwen gearriveerd in Tokio

Print
Japan besluit donderdag over toeschouwers bij Spelen, Oranjevrouwen gearriveerd in Tokio

Lieke Martens (links) en Kika van Es vertrokken met het Nederlands vrouwenelftal woensdagochtend richting Tokio. Afbeelding: ANP

Japan besluit donderdag over het toelaten van toeschouwers bij de Olympische Spelen. De Japanse premier Yoshihide Suga meldde dat de regering na overleg met de organisatie van de Spelen, het stadsbestuur van Tokio en het Internationaal Olympische Comité een beslissing neemt of toeschouwers welkom zijn bij de sportwedstrijden.

De Japanse krant Asahi Shimbun meldde dinsdag al dat bij de openingsceremonie van de Spelen, op vrijdag 23 juli, geen publiek welkom is. Alleen leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), sponsors en hoogwaardigheidsbekleders zouden naar binnen mogen.

Hoogste aantal

Minder dan drie weken voor de start van de Olympische Spelen heeft het aantal coronabesmettingen in de Japanse hoofdstad Tokio het hoogste punt in twee maanden bereikt. Het stadsbestuur meldde 920 nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur. Dat is de grootste stijging sinds 13 mei, toen 1010 nieuwe besmettingen werden vastgesteld.

De voortdurende stijging van het aantal coronabesmettingen in Tokio baart veel mensen zorgen. Er wordt gevreesd dat de Spelen een ‘superspreader-event’ zullen worden.

Strengere regels

In Tokio is nog een gedeeltelijke noodtoestand van kracht tot en met 11 juli. De algehele noodtoestand in Tokio met strengere regels werd op 20 juni opgeheven, maar volgens de Japan Times overweegt de regering weer strengere regels in te voeren, waaronder een volledig verbod op het verkopen van alcohol door restaurants en cafés. Nu mogen die dat nog doen tot 19.00 uur.

De voetbalsters van Oranje kregen meteen met die strenge regels te maken woensdag. De voetbalvrouwen zijn als eerste Nederlandse sportploeg gearriveerd in Japan voor de Olympische Spelen. Bij aankomst op het vliegveld van Tokio moesten ze eerst urenlange checks ondergaan. Het duurde bij aankomst zo’n vier uur voordat alle noodzakelijke formaliteiten waren afgehandeld, waaronder een coronatest en controle van alle formulieren.

Aan boord

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman vloog dinsdag vanuit Amsterdam naar Tokio. Kanovaarster Martina Wegman, die op de Olympische Spelen meedoet aan de K1-slalom, zat ook aan boord.

De selectie ging na alle controles per bus naar Kamogawa, een stad aan de kust op bijna twee uur rijden van Tokio, waar de voetbalsters zich gaan voorbereiden op hun debuut op de Spelen. De ploeg van Wiegman werd daar verwelkomd door de burgemeester en locoburgemeester. Langs het trainingsveld staat op borden in het Nederlands en Japans de tekst: ‘Samen naar de top! Oranje Leeuwinnen met Kamogawa’.

Wiegman arriveerde met 23 speelsters in Japan. Keepster Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag) en spits Joëlle Smits (VfL Wolfsburg) maken weliswaar geen deel uit van de olympische selectie van 22 speelsters, maar zijn stand-by en vlogen ook mee. Zij blijven tot de eerste wedstrijd bij de groep, voor het geval er bijvoorbeeld een blessure- of coronageval is binnen de selectie.

Tokio

Voor de voetbalsters beginnen de Spelen al twee dagen voor de openingsceremonie, die op 23 juli is. Ze nemen het op 21 juli in het Miyagi-stadion in Rifu op tegen Zambia. De ploeg van Wiegman reist tijdens het mondiale sportevenement van speelstad naar speelstad en hoopt uit te komen in Tokio, waar op vrijdag 6 augustus de finale van het voetbaltoernooi wordt gespeeld in het Olympisch Stadion. De andere tegenstanders in de groep zijn Brazilië (24 juli in Rifu) en China (27 juli in Yokohama).