Hongaarse Europarlementariër sneert naar Rutte om aanval De Vries: ‘Nederland heeft zélf een probleem’

Print
Hongaarse Europarlementariër sneert naar Rutte om aanval De Vries: ‘Nederland heeft zélf een probleem’

Mark Rutte en Ferd Grapperhaus tijdens hun persconferentie over de aanslag op Peter R. de Vries. Afbeelding: ANP

Nederland moet na de moordaanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries een toontje lager zingen, vindt een Hongaarse Europarlementariër en partijgenoot van premier Viktor Orbán.

De aanval bewijst volgens Hidvéghi Balázs dat Nederland, dat vaak het voortouw neemt om Hongarije aan te spreken op zijn omgang met de vrijheid van rechters en journalisten om hun werk te doen, daarmee zélf een probleem heeft.

De aanslag is „een duidelijke aanval op de persvrijheid”, twittert Balázs. „Nederland heeft duidelijk een rechtsstaatprobleem”, concludeert hij. „Premier Mark Rutte zou zich moeten bemoeien met zijn eigen land in plaats van Hongarije op de knieën te dwingen.”

Lees ook: Internationaal veel steun voor ‘nationale held’ na ‘ondenkbare daad’

Rutte viel Hongarije twee weken geleden hard aan over nieuwe wetgeving die homo’s en andere seksuele minderheden in de knel dreigt te brengen. Hongarije moet op dat punt op de knieën en de wet moet van tafel, zei hij toen. Dat heeft bij Orbáns Fidesz-partij en haar medestanders kwaad bloed gezet.

Balázs’ tweet, waarin hij ook oproept te „bidden voor Peter” is geretweet door de Fidesz-delegatie in het Europees Parlement.

Lees ook: Rutte na ’heftig’ debat met Hongaarse premier Orbán: ’Iedereen had wel tranen in zijn ogen’